Syrische vluchtelingen zoeken een veilig heenkomen
NOS Nieuws

'Safe havens denkbaar om grensproblemen te voorkomen'

Defensiespecialist Ko Colijn van Instituut Clingendael kan zich vinden in de plannen van CDA-leider Buma om safe havens te creëren in het Midden-Oosten om zo de chaos daar aan te pakken. "Als we niets doen tegen de vluchtelingenstroom, krijgen we vroeg of laat de rekening gepresenteerd."

Oppositiepartij SP noemde het plan van Buma om grondtroepen in Syrië in te zetten om vluchtelingen te beschermen 'lulkoek van de bovenste plank'. Gevechtsmilitairen naar Syrië sturen, is iets waar ook Colijn niet in gelooft.

Wel denkt hij dat het opzetten van veilige gebieden een goede optie is, iets waar hij dit weekend ook over sprak tijdens een heiweekend van het CDA. Hij was daar op uitnodiging van de partij om te adviseren over internationale veiligheid. Colijn zegt dat het plan voor safe havens niet uit zijn koker komt.

Volgens SP-Kamerlid Van Bommel hebben safe havens "nog nergens in de wereld gewerkt". Colijn bestrijdt die lezing. Hij noemt eerder succes in Noord-Irak.

"En zo zijn er meer voorbeelden van veilige zones die werken", aldus Colijn, die vindt dat er niet te veel in argumenten tegen een dergelijk initiatief moet worden gedacht. "Het komt namelijk nooit voor dat alle partijen vóór een safe haven zijn. Dat blijft ingewikkeld in conflictgebieden, waar lang niet iedereen zich aan de afspraken houdt. Het is moeilijk, maar ik ben ervoor om veiligheid op de grond te brengen."

Ko Colijn

Gezicht afwenden

Colijn denkt dat wanneer 'de rijke landen' niet ingrijpen, dit verstrekkende gevolgen zal hebben. "Als we ons gezicht afwenden en zeggen: zoek het zelf maar uit, en we beperken ons tot een opvangbeleid, dan krijgen we de rekening gepresenteerd."

De specialist van Clingendael heeft al in gedachte waar een safe haven zou kunnen werken. "Natuurlijk, als je midden in Syrië een safe haven zou oprichten, dan is dat een recept voor ellende en mislukking. Een veilige zone aan de Turks-Syrische en de Syrisch-Jordaanse grens is best denkbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl