Vandeweghe werd na de eerste set geïnterviewd door ESPN
NOS Sport

Noviteit bij US Open is nog even wennen

Entertainment in de sport. Daar draait het om in Amerika. Dat bleek gisteravond ook maar weer eens bij de US Open. De Amerikaanse tennisster Coco Vandeweghe werd na de eerste set opeens geïnterviewd door tv-zender ESPN.

Verbazing alom, ook bij de Nederlandse tennisster Richel Hogenkamp. "Ik vond het heel vreemd." Raemon Sluiter keek er ook van op. "Maar ik vond het wel heel leuk."

Noviteit

Hogenkamp kan zich niet zo vinden in de noviteit in het tennis. "Voor het publiek kan het best interessant zijn om te horen hoe een speelster de eerste set heeft ervaren, maar ik vind het toch vooral belangrijk om alles op een rijtje te krijgen en de focus te behouden", zegt Hogenkamp.

Sluiter, binnenkort coach van Kiki Bertens, denkt dat het voor sommige speelsters juist een voordeel kan zijn. "Zo'n interview kan juist ook een manier zijn om alles op een rijtje te zetten, doordat je alles hardop uitspreekt."

Entertainment

"Het is natuurlijk typisch Amerikaans dit", gaat Sluiter verder. "Maar wel een goede manier om de sporters dichter bij de mensen te krijgen." Ook Hogenkamp snapt natuurlijk wel waar dit probeersel vandaan komt. "In Amerika is het sowieso al het geval dat bij alle sporten de nadruk ligt op entertainment, maar ik denk dat dat bij tennis wat gevoeliger ligt. Er wordt bijvoorbeeld ook geen lawaai gemaakt tussen de punten door, terwijl dat bij andere sporten wel zo is. Bij tennis is het toch wat minder passend."

Sluiter denkt dat het laatste een kwestie van gewenning is. "Vooral de gevestigde orde, die ook heel succesvol is zonder dit, zal hier niet zo snel aan mee gaan werken. Op zich kan ik mij ook wel vinden in het argument van Serena Williams, die vindt dat het een één-tegen-ééngevecht zonder onderbrekingen moet blijven. Toch vind ik dat we in de tennissport moeten openstaan voor innovatie. Dus ik vind dit leuk."

Toestemming

Vandeweghe had vooraf toestemming gegeven om geïnterviewd te worden, Hogenkamp zal die toestemming niet geven als het haar wordt gevraagd. "Ik denk dat we voor de toeschouwers al een hele stap hebben gemaakt met coaching op de baan, inclusief microfoontjes. Maar dit gaat mij een stapje te ver." Sluiter zou er geen problemen mee hebben als Bertens mee wil werken. "Ik denk dat zo'n interviewtje tussendoor best wel zou kunnen werken voor haar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl