Miltiairen van de Afrikaanse Unie in Somalië
NOS Nieuws

Al-Shabaab valt basis Afrikaanse Unie aan

Leden van de terreurbeweging al-Shabaab hebben in Somalië een militaire basis van de Afrikaanse Unie (AU) aangevallen. De terreurgroep zegt dat er tientallen militairen zijn gedood, maar dat is nog niet bevestigd.

Een auto met explosieven reed vanochtend vroeg in op de AU-basis in Janale, zo'n 85 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Mogadishu. Ooggetuigen en militanten zeggen dat leden van al-Shabaab de basis daarna binnendrongen en dat er een vuurgevecht uitbrak.

Al-Shabaab zegt de basis nu in handen te hebben, maar een woordvoerder van de Afrikaanse Unie weerspreekt dat. De organisatie heeft niets bekendgemaakt over mogelijke slachtoffers.

Omverwerpen

Op de basis zitten voornamelijk militairen uit Uganda voor de vredesmissie van de Afrikaanse Unie in Somalië. Deze missie, die de regering in Mogadishu steunt, heeft als doel de militante moslimstrijders te verdrijven. Al-Shabaab, dat banden heeft met al-Qaida, wil de regering omverwerpen en de sharia invoeren.

In juni vielen strijders van al-Shabaab ook al een AU-basis in Somalië aan. Daarbij kwamen zo'n vijftig vredesmilitairen uit Burundi om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl