Chinese inkoopmanagers zien de industriële productie teruglopen.
NOS Nieuws

China zet beurzen weer in het rood

Beleggers en investeerders blijven bezorgd over de Chinese economie. Een tegenvallend cijfer over de Chinese industrie leidt tot lagere beurskoersen in Azië en Europa. De inkoopmanagersindex van de Chinese maakindustrie over de maand augustus komt uit op 49,7. Een cijfer onder de 50 duidt op krimp in de industrie.

De inkoopmanagers staan in het productieproces vooraan. Ze weten wat er aan voorraden en onderdelen ligt, en wat er voor de nieuwe orders nodig is. Een lagere index voedt de vrees dat de groei van de Chinese economie terugloopt.

De Aziatische beurzen sloten vrijwel allemaal in het rood. De Japanse Nikkei-index verloor zelfs bijna 4 procent. Japan vreest de weerslag van een groeivertraging in China het meest.

De beurs van Shanghai sloot 1,3 procent lager, ondanks verwoede pogingen van de Chinese overheid om de beurzen te stutten en het vertrouwen te herwinnen. De beurs van Hongkong verliest meer dan een procent.

In het spoor van Azië zijn ook de Europese beurzen lager aan de eerste handelsdag van de maand september begonnen. Londen, Frankfurt, Parijs en Amsterdam openden lager en verliezen 1 tot 3 procent.

Olie

De olieprijs kende net als vorige week een opmerkelijke koerssprong. Brent-olie werd bijna 8 procent duurder, na berichten over de olieproductie in de Verenigde Staten en het oliekartel OPEC. De VS maakte bekend dat er 130.000 vaten olie minder opgepompt worden en de OPEC wil met de leden praten over "een eerlijke olieprijs".

Ruwe olie is in vijf dagen tijd bijna een kwart duurder geworden. De tegenvallende Chinese industriecijfers leiden er wel toe dat de olieprijs weer wat daalt.

De lage olieprijs kost OPEC-landen miljarden aan olie-inkomsten, terwijl de productie op peil blijft. OPEC-leider Saoedie-Arabië weigert aan de oliekraan te draaien omdat het geen marktaandeel wil verliezen. De opbrengst van de schalieolie-productie in de VS weegt door de lage olieprijs nauwelijks op tegen de kosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl