Het hoofdkantoor van de AIVD in Zoetermeer
NOS Nieuws

AIVD weer in de fout bij afluisteren van advocaat

De AIVD is weer in de fout gegaan bij het afluisteren van advocaten. De dienst heeft vertrouwelijke gesprekken uitgewerkt tussen terreurverdachten en advocaten van het Rotterdamse kantoor Seebregts & Saey. Dat had niet gemogen, vindt de CTIVD, de commissie van toezicht op de inlichtingendiensten.

Het uitwerken van communicatie in bijvoorbeeld tapverslagen mag bij advocaten alleen als er concrete aanwijzingen zijn voor bedreiging van de nationale veiligheid. De AIVD moet zelf die afweging maken, maar volgens de CTIVD heeft de dienst dat bij Seebregts & Saey in de meeste gevallen niet gedaan en daardoor onbehoorlijk gehandeld.

Minister Plasterk erkent in een brief aan het Rotterdamse advocatenkantoor dat er fouten zijn gemaakt. Hij schrijft dat hij opdracht heeft gegeven om de uitgewerkte informatie te vernietigen.

Vaker fouten

Volgens de CTIVD ging het alleen mis bij het uitwerken van communicatie. Het tappen zelf was niet fout, vindt de commissie.

De AIVD ging eerder in de fout bij het afluisteren van het Amsterdamse advocatenkantoor Prakken d'Oliveira. Volgens advocaat Seebregts is nu opnieuw gebleken dat de AIVD zelf geen afweging kan maken of er een concrete dreiging bestaat voor de nationale veiligheid. "Ik pleit voor toetsing door een rechter vooraf", zei Seebregts in het NOS Radio 1 Journaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl