NOS Voetbal

Is Koeman de krukken kwijt, dan gaan The Saints weer lopen

Ronald Koeman: we hebben boven onze stand geleefd

De aarzelende start van Southampton dit seizoen zou volgens trainer Ronald Koeman best eens te wijten kunnen zijn aan zijn eigen fysieke malheur. "Ik was even niet de trainer die ik normaal ben", zegt Koeman tijdens een interview dat NOS-verslaggever Joep Schreuder met hem maakte op het trainingscomplex van Southampton.

Koeman beweegt zich momenteel voort op krukken. De trainer liep in de aanloop naar het kwalificatieduel voor de Europa League met Vitesse een achillespeesblessure op. Na te zijn geopereerd volgt nu een periode van herstel, waarin hij zich met behulp van krukken moet voortbewegen. Intensief werken met zijn elftal was voor Koeman daarom niet goed mogelijk de afgelopen weken.

'Boven onze stand geleefd'

Terwijl hijzelf in de lappenmand zat, zag Koeman hoe zijn elftal een moeizame start van het seizoen kende. Nadat The Saints zich vorig seizoen onder leiding van de Nederlandse coach hadden ontpopt tot de revelatie van de Premier League, wist het team dit seizoen van de eerste vijf competitieduels er pas één te winnen. In de voorronde van de Europea League verslikte Southampton zich bovendien in het Deense FC Midtjylland.

Het heeft me weleens verbaasd, als ik zie welke centrale verdedigers wel geselecteerd zijn, dat hij daar nooit bij heeft gezeten.

Southampton-trainer Ronald Koeman over Virgil van Dijk

Crisis was het niet, maar Koeman beseft naar eigen zeggen wel dat hem een ander seizoen wacht dan vorig jaar. "We hadden wel verwacht dat we een moeilijk seizoen zouden krijgen. We hebben natuurlijk ver boven onze stand geleefd. Ik denk dat de mensen hier ook wel beseffen hoe het vorig jaar was en dat het nu iets anders is."

Dinsdag, op de laatste dag waarop in Engeland nog spelers verhandeld kunnen worden, hoopt Koeman nog een slag te slaan door de Nederlandse verdediger Virgil van Dijk van Celtic over te nemen. Van Dijks naam werd enige keren in verband gebracht met het Nederlands elftal, maar tot een uitverkiezing kwam het nooit. Koeman: "Hij staat bij ons hoog op de lijst. Het heeft me weleens verbaasd, als ik zie welke centrale verdedigers wel geselecteerd zijn, dat hij daar nooit bij heeft gezeten."

Ik denk dat we de jeugd weer een beetje moeten gaan opvoeden.

Ronald Koeman over de eredivisie

'Eens met Ajax'

De komende week, waarin het EK-kwalificatievoetbal centraal staat, slaat Koeman vanuit zijn vakantiewoning in Portugal de verrichtingen op de Europese velden gade. Hij volgt Oranje natuurlijk, maar niet meer zo intensief als voorheen. Al laat hij in gesprek met Joep Schreuder blijken nog altijd een scherp oordeel te hebben over de ontwikkelingen in de eredivisie.

Koeman: "Ik denk dat we de jeugd weer een beetje moeten gaan opvoeden. En dan richt ik het puur op het voetbal. Ik ben het ook best wel eens met heel veel dingen die Ajax doet in de jeugdopleiding. Een plafond aan salarissen, dat soort zaken. En als het je niet zint als speler ga je maar weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl