Vanaf deze week is het Binnenhof weer het terrein van politici
NOS Nieuws

Volle agenda tijdens eerste week Tweede Kamer

De meeste parlementariërs zijn al weer een tijd aan het werk, maar vandaag is de zomervakantie op het Binnenhof officieel voorbij. Het parlementaire werk wordt hervat met debatten in de Tweede Kamer, de beëdiging van de nieuwe griffier en zoals altijd op dinsdag, het Vragenuurtje.

Het was een redelijk rustig zomerreces, zoals de vakantie in Den Haag heet. Waar premier Rutte vorig jaar midden in de zomer zijn vakantie moest afbreken vanwege de ramp met vlucht MH17, hoefde hij zich nu alleen eind augustus in de Kamer te melden voor een debat over het steunpakket aan Griekenland.

Tijdens de zomervakantie was er altijd een vertegenwoordiger van de regering op het Binnenhof. De ministers Dijsselbloem, Blok, Plasterk en Hennis hielden om de beurt 'de wacht'. En de afgelopen weken vergaderde het kabinet om de begroting voor het komend jaar vast te stellen.

Vluchtelingen

Het nieuwe politieke seizoen begint vandaag waarschijnlijk meteen met een groot onderwerp: de asielproblematiek. D66 wilde zo snel mogelijk een debat over het vluchtelingenbeleid. De kwestie verdeelt de coalitie. PvdA wil dat vluchtelingen eerlijk verdeeld worden over Europa. VVD noemt dat symptoombestrijding en wil dat de vluchtelingen vooral buiten Europa worden opgevangen.

Behalve een mogelijk vluchtelingendebat staat er meer op de agenda. Zo wordt vergaderd over opvattingen van premier Rutte over de 'grote-dikke-ik-mentaliteit in Nederland'. Verschillende politici, onder wie PvdA-leider Samsom, vinden het niet kunnen dat de premier zich tijdens een partijcongres zo uitliet over mensen met een uitkering.

Rustige week?

Donderdag praat de Tweede Kamer ook over de 'Red de Zorg-petitie' van FNV en CNV. Meer dan 700.000 mensen hebben de petitie getekend die aandacht vraagt voor de gevolgen van de bezuinigingen in de zorg. Bij de presentatie kreeg staatssecretaris Van Rijn hoon van vakbondsleden over zich heen, toen hij zei dat er in de zorg naar iedereen geluisterd wordt. De oppositie zal hem daar ongetwijfeld over aan de tand voelen tijdens het debat.

CNV trok zich overigens dit weekend terug van een geplande manifestatie. De bond wijst erop dat het kabinet de sector inmiddels betrekt bij het praten over oplossingen.

Verder wordt er deze week gedebatteerd over mogelijk andere regels voor het gebruik van drones, kwaliteit van kinderopvang, afluisterbevoegdheid van de AIVD, discriminatie op de arbeidsmarkt, pensioenen en de belasting van auto's. Van een rustige opstartweek voor de Kamerleden lijkt dus geen sprake.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl