NOS Nieuws

Voortaan digitaal in ondertrouw

Stellen die willen trouwen, hoeven vanaf vandaag niet meer naar het gemeentehuis om in ondertrouw te gaan. Een melding doen via internet is voortaan voldoende.

In tegenstelling tot de oude huwelijksaangifte is de elektronische gratis. De melding moet minstens twee weken en maximaal een jaar voor de huwelijksdatum worden gedaan. De procedure is hetzelfde voor een geregistreerd partnerschap.

De officiële akte van huwelijksaangifte, die stellen op het gemeentehuis meekregen, verdwijnt ook. Daarvoor in de plaats krijgen paren voortaan een elektronische bevestiging van de aanmelding van de trouwplannen.

Traditie

Met de invoering van de digitale aangifte komt een einde aan een Nederlandse huwelijkstraditie. De dag van de ondertrouw symboliseerde het begin van de bruidsdagen, de periode waarin de bruiloft werd georganiseerd en allerlei feestelijkheden plaatsvonden in het kader van het voorgenomen huwelijk.

Op de dag van de ondertrouw ging het paar eerst naar het gemeentehuis en daarna werd bij de ouders van de bruid thuis gedineerd. Het huis werd versierd en het bezoek kreeg zoete thee met bitterkoekjes, die het zoet en het bitter van het huwelijk symboliseerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl