Een tekening van hoe de schorpioen eruit kan hebben gezien
NOS Nieuws

Grote zeeschorpioenensoort ontdekt

In de Amerikaanse staat Iowa zijn fossielen van een nieuwe zeeschorpioenensoort ontdekt. Het uitgestorven roofdier was 1,5 meter lang, schrijven paleontologen in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Evolutionary Biology.

De fossielen zijn zo'n 460 miljoen jaar oud. Ze zijn daarmee iets ouder dan bekende zeeschorpioenen. Tot nu toe werd aangenomen dat de dieren leefden van 450 tot 245 miljoen jaar geleden.

Zeeschorpioenen zijn een uitgestorven roofdiersoort. Ze leefden onder water en leken op een combinatie van kreeften en schorpioenen.

Oorlogsschip

De ontdekkers hebben de nieuwe soort pentecopterus decorahensis genoemd, naar het Griekse oorlogsschip pentekontere. Volgens de paleontologen lijken de zeeschorpioenen qua vorm op het schip en waren ze ook agressief.

De pentecopterus decorahensis was met zijn lengte van 1,5 meter een grote zeeschorpioenensoort. De meeste zeeschorpioenen werden zo'n 20 centimeter.

Ontdekker James Lamsdell van de Amerikaanse Yale-universiteit is erg enthousiast over de fossielen. "Ze zijn heel goed bewaard gebleven. We konden zelfs de haartjes op de poten nog zien. Het leek haast of we de huid van een bestaand dier onderzochten, in plaats van een fossiel."

  • James Lamsdell
    Een fragment van een poot van de zeeschorpioen
  • James Lamsdell
    Haren van de reuzenschorpioen
  • James Lamsdell
    Fossiele delen van de zeeschorpioen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl