Verdedigers van de tv-toren in Vilnius proberen een tank tegen te houden
NOS Nieuws

Litouwen vervolgt Russen voor de dood van 13 burgers in 1991

Litouwen vervolgt 66 Russen, Wit-Russen en Oekraïners voor de dood van dertien burgers in 1991. Litouwers gingen toen de straat op uit protest tegen de onderdrukking van hun onafhankelijkheidsstreven door de Sovjet-regering in Moskou.

Sovjet-militairen openden op 13 januari van dat jaar in Vilnius het vuur op ongewapende Litouwse burgers. Zij hadden de tv-toren omsingeld om te voorkomen dat die in Sovjet-handen zou vallen. Dertien burgers werden dodelijk geraakt, meer dan duizend burgers raakten gewond.

66 leden van de toenmalige communistische partij, het Sovjet-leger en de geheime dienst KGB worden nu aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De toenmalige leider van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov, is daar niet bij, omdat er te weinig bewijs tegen hem is.

Het besluit komt in een periode van grote spanningen tussen Litouwen en Rusland. Veel Litouwers zijn bang dat Rusland, na de annexatie van de Krim en de bemoeienis met de strijd in Oekraïne, de Oostzee-staten Litouwen, Estland en Letland opnieuw wil inlijven.

Een van de slachtoffers wordt weggedragen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl