NOS Nieuws

Afspraken over betaling huishoudelijke hulp

Een aantal gemeenten, werkgevers en de vakbond CNV hebben afspraken gemaakt over betere lonen voor huishoudelijke hulp. Die zijn vastgelegd in een code.

Veel gemeenten zijn sinds de bezuinigingen dit jaar minder gaan betalen voor huishoudelijke hulp. Daardoor zijn veel vaste krachten hun baan kwijtgeraakt en worden steeds meer flexwerkers tegen lagere tarieven ingezet. Zo werd vanochtend bekend dat 658 mensen bij thuiszorgorganisatie TSN hun baan verliezen.

Op verzoek van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft Doekle Terpstra met de partijen de code opgesteld. Omdat de afspraken niet bindend zijn, heeft vakbond FNV niet getekend.

27 euro

In de code staat dat gemeenten rekening moeten houden met arbeidsvoorwaarden als ze zorg inkopen. De thuiszorgorganisaties moeten op hun beurt open zijn over wat ze hun personeel betalen.

Verder is vastgelegd dat voor een hoger ingeschaalde thuishulp 27 euro een redelijke inkoopprijs is en voor een lagere, ruim 22 euro. De thuishulpen zelf ontvangen minder dan de helft van dit bedrag. De rest is onder meer nodig voor werkgeverslasten, reiskosten en ziektekosten.

Terpstra zegt blij te zijn partijen gevonden te hebben die hier fatsoenlijk mee om willen gaan. Volgens hem kan je dit niet aan de markt overlaten.

Handtekening

Negentien gemeenten hebben de code ondertekend, onder meer Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Ook de grootste thuiszorgorganisatie TSN, die vanochtend nog ontslagen aankondigde, zette een handtekening.

De ondertekenaars van de code

Directeur Zion Jongstra van TSN vindt het jammer dat de code niet bindend is, maar is wel blij met intenties: "Er is echt geen een gemeente waar wij het bedrag wat in de code staat van krijgen op dit moment. Dus het is zeker mooi dat er gemeenten zijn die zich hieraan willen verbinden."

Pappen en nathouden

Voor de ontslagen medewerkers van TSN biedt de code geen uitkomst. Zij werken voor een groot deel in gemeenten die hem niet ondertekend hebben en die nauwelijks nog huishoudelijke hulp aanbieden.

Gemeenten kunnen namelijk kiezen om het geld dat ze krijgen voor huishoudelijke hulp ergens anders aan te besteden. Daar staat niets over in de code.

Vakbond FNV heeft de code niet ondertekend: "Er zou een minimumloon komen voor de sector, die in brand staat. Daar is de code een slap alternatief voor. Dit is pappen en nathouden", zegt Gijs van Dijk van FNV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl