Belgische melkveehouders demonstreren eind juli tegen de lage melkprijzen
NOS Nieuws

België steunt zijn boeren wel, met tientallen miljoenen

Varkensboeren en melkveehouders in België worden het komende half jaar gecompenseerd voor de lage prijzen voor hun producten. Het geld komt van een extra toeslag op zuivel- en varkensvleesproducten.

De afspraken zijn gemaakt door vertegenwoordigers van boerenorganisaties, zuivelbedrijven, slachterijen en supermarkten. De totale steun aan de noodlijdende boeren bedraagt 76 miljoen euro. Nederlandse boeren zochten van de week nog tevergeefs om steun van de overheid.

De boeren in België produceren net als hun Nederlandse collega's op dit moment onder de kostprijs. Het aanbod van varkensvlees en melk in Europa is groter dan de vraag. Dat komt onder meer door de Russische boycot en de tegenvallende vraag van zuivel in China. Volgens Piet Vanthemsche, voorzitter van de Belgische Boerenbond, wordt door het vandaag gesloten akkoord zo'n 80 procent van de schade van de Belgische boeren gecompenseerd.

Problemen Nederlandse boeren

In Nederland pleit de land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland ook voor eerlijkere prijzen voor landbouwproducten in de supermarkten. Vertegenwoordigers van Nederlandse varkenshouders vingen afgelopen week bot bij staatssecretaris Dijksma voor Landbouw.

De Nederlandse varkenshouders demonstreren daarom komende donderdag in Den Haag en zullen daar symbolisch gratis vlees uitdelen. Die dag debatteert de Tweede Kamer met Dijksma over de extra landbouwraad die volgende week in Brussel wordt gehouden. Europese ministers van Landbouw praten dan naar aanleiding van de soms gewelddadige protesten van Franse boeren over de problemen die boeren in heel Europa ondervinden van de lage prijzen voor hun producten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl