NOS Nieuws

Dode en honderd gewonden bij demonstratie in Kiev

Bij rellen en gevechten in Kiev zijn zeker één dode en tientallen gewonden gevallen, vooral aan de kant van de politie. De meeste gewonden vielen tijdens een betoging bij het Oekraïense parlementsgebouw.

De hele ochtend waren er al confrontaties tussen demonstranten en de politie bij het parlementsgebouw. Daarbij gooiden Oekraïense nationalisten volgens ooggetuigen onder meer een granaat naar de oproerpolitie. Een agent raakte dodelijk gewond door granaatscherven.

  • AFP
    De betogers demonstreerden tegen een wet die meer autonomie aan oostelijke regio's moet geven
  • AFP
    Bij de demonstratie waren veel Oekraïense nationalisten
  • AFP
    Er werden onder meer granaten naar de politie gegooid
  • AFP
    Bij de rellen vielen zo'n honderd gewonden

De demonstranten protesteren tegen een wet die de oostelijke regio's Donetsk en Loegansk meer zelfstandigheid geeft. Het is een van de afspraken uit het vredesakkoord van Minsk, dat in februari werd gesloten. Kiev hoopt daarmee de separatisten en ook Rusland de wind uit de zeilen te nemen.

Een meerderheid van het parlement heeft vandaag voor het voorstel gestemd. Tegenstanders vinden dat de regering van president Porosjenko daarmee Rusland zijn zin geeft en dat het er uiteindelijk toe zal leiden dat Oekraïne definitief de controle verliest over de regio waar separatisten nu de baas zijn.

In het oosten van Oekraïne zijn pro-Russische milities en het Oekraïense leger al anderhalf jaar verwikkeld in gevechten..

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl