Marie-Anne Frenken, Mirte Kraaijkamp, Lisa Wörner en Anne-Marie Schonk
NOS Sport

Vrouwenacht en lichte vrouwendubbelvier naar WK-finale

De Nederlandse vrouwenacht en lichte vrouwendubbelvier hebben de finale bereikt bij de WK roeien in Frankrijk. Voor de vrouwendubbelvier, de lichte vier-zonder-stuurman en de mannenacht rest de herkansing.

De vrouwenacht kwam in de tweede serie als tweede binnen achter titelverdediger Verenigde Staten. De eerste twee boten kwalificeerden zich direct voor de eindstrijd, die zondag wordt gevaren.

De Nederlandse acht bestaat uit Monica Lanz, Sophie Souwer, Aletta Jorritsma, José van Veen, Ellen Hogerwerf, Claudia Belderbos, Wianka van Dorp, Olivia van Rooijen en stuurvrouw Ae-Ri Noort.

Weer de wereldtitel?

De lichte vrouwendubbelvier, die vorig jaar wereldkampioen werd, eindigde op het natuurmeer in Aiguebelette in de eerste serie van dit niet-olympische nummer op de tweede plaats, bijna twee seconden achter de Britse formatie. De eerste twee boten kwalificeerden zich voor de eindstrijd met zes teams, die vrijdag op het programma staat.

De Nederlandse ploeg bestaat in Frankrijk uit Marie-Anne Frenken, Mirte Kraaijkamp, Lisa Wörner en Anne-Marie Schonk.

Rio 2016

De lichte vier-zonder-stuurman plaatste zich niet meteen voor de halve finales. Het kwartet eindigde als tweede ruim achter de Zwitserse boot. Met een plaats bij de eerste elf in het eindklassement stelt het viertal een Nederlandse startplaats voor Rio 2016 veilig. Sportkoepel NOC*NSF houdt daarnaast een norm van een plek bij de eerste zes (A-finale) aan voor olympische kwalificatie.

De vrouwendubbelvier liep vooralsnog de A-finale mis. Het kwartet moest in de eerste serie genoegen nemen met de tweede plaats achter titelverdediger Duitsland en is op de herkansing aangewezen. Een plaats bij de beste vijf betekent olympische kwalificatie.

Ook de Holland Acht kwalificeerde zich nog niet voor de A-finale. Het vlaggenschip van Oranje kwam in de tweede serie als tweede binnen, op ruim een seconde van titelhouder Groot-Brittannië. Alleen de winnende boot kwalificeerde zich voor de A-finale. De Nederlandse ploeg komt woensdag in de herkansing uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl