NOS Nieuws

Coalitie blij met ingrijpen Van der Steur, oppositie houdt vragen

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn blij dat minister Van der Steur ingrijpt bij de reorganisatie van de politie. Veel oppositiepartijen daarentegen blijven moeite hebben met de gang van zaken rond de hervorming van de politie.

Kamerlid Tellegen van de VVD vindt het van realisme getuigen dat Van der Steur drie jaar extra de tijd neemt voor de reorganisatie, waarbij de regionale politiekorpsen opgaan in de Nationale Politie. Ook wordt er 230 miljoen euro meer aan uitgegeven.

Robuuste politieorganisatie

"De VVD vindt het verstandig dat er nu eerst werk wordt gemaakt van de personele reorganisatie. De mensen over wie het gaat, de politieagenten, verdienen het om zo snel als mogelijk te weten waar ze aan toe zijn."

Tellegen heeft er alle vertrouwen in dat er met de aanpassingen straks een robuuste politieorganisatie ontstaat.

Haar collega van de PvdA, Marcouch, noemt de maatregelen van Van der Steur de juiste stap. "Er is geluisterd naar de kritiek. De reorganisatie is geen doel maar een middel", zegt hij.

Broekzak-vestzak

Volgens Marcouch moet de veiligheid van de samenleving voorop staan, daarna het welzijn van de politiemensen en pas als derde de reorganisatie.

De SP wil Van der Steur zo snel mogelijk om uitleg vragen in de Tweede Kamer. Kamerlid Kooiman wijst erop dat de 230 miljoen euro extra gewoon uit de politiebegroting komt. "Het is dus broekzak-vestzak. Uiteindelijk betalen de agenten voor het wanbeleid en moet de werkvloer het weer gaan oplossen."

Op alle fronten verkeerd

Ook D66 wil zo snel mogelijk in debat met de minister. Volgens Kamerlid Berndsen gaat het op alle fronten verkeerd met de politiereorganisatie. "Dat de minister dit nu inziet is goed, maar de problemen zijn enorm."

De hogere kosten mogen wat D66 betreft niet ten koste gaan van capaciteit van de politie. "Van der Steur kampt met meer financiële tegenvallers die een oplossing vereisen. Ik vrees voor boekhoudkundige trucs die de problemen alleen maar vooruitschuiven.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl