Het hoofdkantoor van de Bundesnachrichtendienst in Pullach bij München
NOS Nieuws

AIVD vindt geen bewijs voor telefoontaps Duitse geheime dienst

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

De AIVD heeft er geen bewijs voor gevonden dat de Duitse geheime dienst BND tussen 2005 en 2008 Nederlandse bedrijven of burgers heeft afgetapt, zoals de Oostenrijkse politicus Peter Pilz beweert.

Er zijn volgens de Nederlandse geheime dienst aanwijzingen voor dat de Duitse collega's in samenwerking met provider Deutsche Telekom kabels hebben afgetapt. En dat mag ook, schrijft minister Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer.

De AIVD baseert zich onder meer op onderzoek van KPN, dat in juni tot dezelfde conclusie kwam. Wat voor de provider wel vaststaat, is dat er kabels zijn afgetapt die door Nederlandse burgers zijn gebruikt voor telefoonverkeer.

'71 verbindingen'

Pilz zei in mei dat Nederland afluisterdoelwit was van de Duitse en Amerikaanse geheime dienst. Het gaat volgens de Oostenrijkse politicus om tientallen kabels die via Nederlands grondgebied lopen.

Op de lijst die hij toen naar buiten bracht, stonden 71 Nederlandse verbindingen, waarvan het leeuwendeel in handen was van KPN. Dat bedrijf legde de lijst van Pilz naast de eigen administratie, maar die kwamen niet overeen.

De BND en NSA zouden honderd glasvezelverbindingen in 31 landen hebben afgeluisterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl