Een Boeing 787 van ArkeFly
NOS Nieuws

Vluchten Eindhoven-Antillen mogen niet

Luchtvaartmaatschappij Arkefly mag niet vanaf Eindhoven gaan vliegen op Curaçao en Aruba. Op Eindhoven Airport is het niet mogelijk om alle passagiers te controleren op drugssmokkel.

Minister Van der Steur schrijft aan de Tweede Kamer dat vluchten met een verhoogd risico op bolletjesslikkers voorlopig alleen mogen landen op een vliegveld waar honderdprocentscontroles mogelijk zijn. Alleen Schiphol voldoet nu aan die eis.

Afgelopen mei meldde Nieuwsuur al dat ambtenaren het kabinet adviseerden af te zien van de vluchten. In een geheime ambtelijke nota stond dat de kosten om de vluchten te controleren in de tientallen miljoenen zouden lopen en daarmee te hoog zouden zijn.

Verplaatsen

Arkefly wilde in november beginnen met vluchten op Curaçao en Aruba vanaf Eindhoven. Nu het daar niet mogelijk blijkt alle passagiers en hun bagage te controleren, heeft de maatschappij in overleg met de overheid besloten de geplande vluchten te verplaatsen naar Schiphol.

Arkefly zegt het bijzonder jammer te vinden."Natuurlijk vinden we vooral het ongemak dat deze beslissing voor onze klanten met zich meebrengt zeer vervelend, met name voor reizigers die al een boeking hebben gemaakt met vertrek vanaf Eindhoven Airport. We zullen zo snel mogelijk contact opnemen met de betreffende klanten."

De maatregel van Van der Steur is tijdelijk, maar hij werkt aan een wijziging van de Luchtvaartwet, zodat risicovluchten in het vervolg alleen nog mogen landen op luchthavens met voldoende controlemogelijkheden.

De honderdprocentscontroles zijn begonnen in 2003 en gelden voor vluchten uit Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Suriname en Venezuela.

Van der Steur: antidrugsfaciliteiten zijn alleen op Schiphol

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl