De rommel die hooligans achterlieten in de historische Barcaccia-fontein wordt opgeruimd
NOS Nieuws

Feyenoordfans niet vervolgd voor vernielen fontein

De Feyenoordsupporters die worden vervolgd voor de rellen in Rome worden niet vervolgd voor vernielingen aan de Barcaccia-fontein. Politie en justitie zijn er niet in geslaagd de veroorzakers van de schade op te sporen, zei het OM bij het begin van de strafzaak tegen 44 supporters.

"Het bewijs is in belangrijke mate gebaseerd op camerabeelden", zegt Ernst Pols van het Openbaar Ministerie. "Op het moment dat je geen beeldmateriaal hebt, bijvoorbeeld van het vernielen van een fontein, dan kan zo'n zaak ook niet worden vervolgd. Dat is precies wat er hier aan de orde is."

De hooligans die vandaag voorkomen zijn in de leeftijd van 17 tot 41 jaar en komen uit het hele land. Ze worden wel vervolgd voor geweldpleging tegen Italiaanse agenten. Daarop staat een straf van maximaal 4,5 jaar gevangenisstraf. Bij het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel kan die straf oplopen tot 9 jaar.

Een van de verdachten, een man van 21 uit Zierikzee, wordt ook verdacht van poging tot doodslag, omdat hij zwaar vuurwerk naar de politie gooide. Een Romeinse agent raakte door de mortierbom gewond.

Van de rellen voor de Europa League-wedstrijd tegen AS Roma in februari zijn veel beelden gemaakt, onder meer met mobieltjes. Die beelden waren volgens het OM het startpunt van het onderzoek dat leidde naar de 44 verdachten.

'Politie begon'

Tijdens de pro forma-zitting konden advocaten onder meer hun onderzoekswensen bekendmaken. De zaak wordt vanaf 27 november inhoudelijk behandeld in een proces waar vier dagen voor zijn uitgetrokken.

Volgens de advocaat van een van de verdachten blijkt uit getuigenverklaringen dat de Romeinse politie is begonnen met geweld. "Het is wat ons betreft om het even wie er begonnen is", zegt Ernst Pols van het Openbaar Ministerie. "Waar het om gaat is dat wij deze mensen ervan verdenken dat ze geweld hebben gebruikt in Rome. Dat is strafbaar en dat is waar we ze voor vervolgen."

Geen camerabeelden is geen bewijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl