De Amerikaanse president Obama bezoekt deze week het Arctische gebied in Alaska voor een 'klimaatreis'. Hij is de eerste zittende Amerikaanse president die het noordpoolgebied in Alaska bezoekt. Obama wil met zijn reis de aandacht vestigen op het klimaatprobleem.
De reis begint vandaag met een bijeenkomst over het noordpoolgebied in Anchorage, waar hij ook een speech zal houden.
De bijeenkomst is georganiseerd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. Onder de deelnemers is ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders. Ook zijn wetenschappers, juristen en energiemaatschappijen uitgenodigd.
Driekwart verdwenen
Het smeltende ijs op de Noordpool staat weer volop in de belangstelling. Landen die grenzen aan de Noordpool laten steeds duidelijker hun claims op het gebied horen. Rusland stuurde twee weken geleden zelfs een vloot marineschepen om zijn claim kracht bij te zetten.
Ook Nederland heeft grote belangstelling voor het gebied: de afgelopen twee weken vond de grootste Nederlandse wetenschappelijke poolexpeditie ooit plaats, in Spitsbergen.
Afgelopen weekend meldde de NOS dat nieuwe satellietberekeningen aantonen dat inmiddels driekwart van het ijs op de Noordpool is verdwenen. Sinds 1979 houden satellieten het smelten van het ijs van dag tot dag in de gaten. De hoeveelheid ijs is in de zomer op het minimum.
Het volume van het zee-ijs in september 1979 was 17.100 kubieke kilometer; in september 2014 was dit gedaald naar 6.000 kubieke kilometer. Dat is een afname van 65 procent. Het KNMI bevestigt deze cijfers.
Shell
Het bezoek van Obama komt op een moment dat Shell bezig is met proefboringen in Alaska. Tijdens zijn wekelijkse toespraak, een paar dagen geleden, verdedigde Obama het besluit om Shell toestemming te geven daar naar olie te boren; een besluit dat tot grote verontwaardiging leidde bij milieugroepen. "Ik deel de bezorgdheid die mensen hebben over de olieboringen", zei Obama.
“Ik herinner me de olievervuiling door BP in de Golf van Mexico maar al te goed”, zei hij, doelend op de explosie van de Deepwater Horizon in 2010, met grootschalige olievervuiling tot gevolg. Maar Obama zei dat de vergunning al is afgegeven onder het bewind van zijn voorganger George W. Bush. Daarna wees hij op de strenge regelgeving, waar Shell tijdens de boringen aan gehouden is.
Gletsjer
Na de bijeenkomst in Anchorage vandaag, reist Obama morgen naar Seward, waar hij een wandeling zal maken naar een grote gletsjer, waarvan een groot deel gesmolten is.