NOS Nieuws

Grenscontroles Oostenrijk: vijf smokkelaars, 200 vluchtelingen ontdekt

Strenge grenscontroles Oostenrijk

Aan de Oostenrijks-Hongaarse grens zijn sinds het begin van de controles, gisteravond om 20.00 uur, al vijf mensensmokkelaars opgepakt. Zo'n 200 vluchtelingen zijn uit vrachtwagens en auto's gehaald. Dat heeft het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt op een persconferentie.

Het Verdrag van Schengen, dat het vrije verkeer van personen regelt, wordt bij de controles niet geschonden, zei de Oostenrijkse minister Johanna Mikl-Leitner. Zij wees erop dat er in heel Oostenrijk nu streng wordt gecontroleerd.

'We houden ons aan het Verdrag van Schengen'

Veiligheidsambtenaar Konrad Kogler vertelde dat er dit jaar al meer dan 34.000 illegale migranten in Oostenrijk zijn opgepakt. Vorig jaar waren dat er over het hele jaar zo’n 9800. Het aantal opgepakte mensensmokkelaars staat dit jaar al op 628, tegen 277 vorig jaar.

Volgens Kogler kwamen begin dit jaar vooral Kosovaren naar Oostenrijk. De tweede vluchtelingenstroom bestaat voornamelijk uit Syriërs en Afghanen.

Verstikking

Oostenrijk heeft de grenscontroles aangescherpt na de vondst donderdag van 71 dode migranten in een vrachtwagen. Ze zijn door verstikking om het leven gekomen. In Hongarije is afgelopen weekend een vijfde persoon opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het vluchtelingendrama. Het gaat om een Bulgaar.

Door de controles ontstonden vanochtend lange files op Hongaarse snelwegen richting de grens met Oostenrijk. Op de M1, de snelweg die Boedapest en Wenen verbindt, bedroeg de file 25 kilometer.

“We weten dat de controles tot files leiden”, zei Kogler. “Dat is vervelend, maar ze zijn nodig om mensenlevens te redden.” Volgens hem is het een duidelijk signaal aan mensensmokkelaars dat de politie massaal controleert.

Levensgevaarlijke situaties

De controles zijn er niet alleen om vluchtelingen uit voertuigen te redden, aldus Kogler, maar ook om levensgevaarlijk situaties op snelwegen te voorkomen. Het komt regelmatig voor dat vluchtelingen langs de snelweg worden gedumpt door mensensmokkelaars.

'Een duidelijk signaal aan mensensmokkelaars'

In de afgelopen drie dagen zijn 8792 vluchtelingen Hongarije binnengekomen, zegt de Hongaarse politie. Verreweg de meesten kwamen via Servië. In het hele jaar zijn er in Hongerije 140.000 vluchtelingen aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl