'Zeilers en duikers steeds vaker in elkaars vaarwater'
Tot grote ongelukken is het nog niet gekomen, maar je kunt erop wachten: een botsing tussen een zeilboot en een sportduiker met dodelijke afloop. Met circa 2,5 miljoen recreanten boven water en 300.000 onder water, ligt het gevaar op de loer. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) wil daarom dat zeilers, duikers en eigenaren van motorboten meer van elkaar leren.
"Het is gewoon ontzettend druk op het water", zegt Olaf Tompot van de KNRM. "En ze zitten in elkaars vaarwater. Wij willen daarom meer aandacht voor preventie."
Met de kennis over en weer is het niet best gesteld. "De bewustwording moet groter worden. Wij gaan met duikorganisaties en watersportbonden in overleg om de watersport veiliger te maken."
Als een duiker boven water komt, is het niet fijn als de kiel van een zeilboot langskomt.
Hoe onveilig het kan zijn blijkt uit een verhaal dat onlangs op internet verscheen van Bas Brand. Hij is zeiler en sinds vijf jaar ook duiker. Brand realiseert zich de laatste jaren pas dat hij als zeiler geregeld over duikers heen moet zijn gevaren.
"Met veel plezier zeil ik al jaren in Zeeland en sinds 2010 duik ik daar ook. Als zeiler maakte ik vaak mooie slagen zo dicht mogelijk langs de kant. Daar zijn ook duikers. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar duikers komen op een gegeven moment weer naar boven. Dan is het niet fijn als er toevallig de kiel van een zeilboot langskomt."
Op hydrografische kaarten die zeilers gebruiken, staat van alles, zoals plekken voor kitesurfers en snelvaarplekken, zegt Brand. "Maar duikplaatsen worden niet aangegeven. Heel gevaarlijk."
Anker op je hoofd
Ook is de duiker altijd bang dat een zeiler opeens een anker uitgooit. "Als je die op je hoofd krijgt, is dat niet echt fijn. Het risico dat er een keer écht iets gebeurt, is aanwezig."
Het 'zeemanschap' is er niet beter op geworden, zegt Tompot. Oorzaak is dat steeds minder Nederlanders een boot bezitten omdat ze die te duur vinden en er dan maar af en toe een huren. "We hebben in Nederland weinig wetten en regels voor op het water. Die vrijheid is aan de ene kant mooi, maar vooral nieuwe zeilers moet je toch de nodige kennis voor een veilige vaartocht bijbrengen."