Dode bij vliegtuigcrash Oostenrijk
NOS Nieuws

Stuntpiloot verongelukt bij vliegshow in Oostenrijk

In Oostenrijk is tijdens een vliegshow in de buurt van Friesach in Karinthië een stuntvliegtuig verongelukt. De piloot van 50 kwam om het leven. Volgens de politie crashte het toestel na een looping en kwam het neer op een paar meter afstand van een groep van 500 toeschouwers. Ze bleven ongedeerd.

De piloot vloog een Pitts Special, een toestel dat speciaal is ontwikkeld voor aerobatics, zoals het kunstvliegen ook wel wordt genoemd. De Oostenrijker had al verschillende cirkels in de lucht gemaakt, toen het misging en het met een luide knal neerstortte.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

'Controleverlies'

De politie gaat ervan uit dat de piloot de controle over het vliegtuig heeft verloren tijdens een manoeuvre. De man overleed kort nadat hij was neergekomen. De vlieger zat alleen in het tweezits-toestel.

De piloot was zeer ervaren, zegt de organisatie van het evenement. Hij nam al jaren deel aan vliegshows. Daarbij zijn niet eerder ongelukken gebeurd. Op het moment van het ongeval waren de weersomstandigheden goed. De Oostenrijkse Ongevallenraad doet onderzoek.

Brighton

Het is het derde ongeval tijdens een vliegshow in iets meer dan een week. Vorige week zaterdag stortte bij de Britse stad Brighton een gevechtsvliegtuig neer op een drukke weg. Daarbij kwamen elf mensen om het leven en raakten vijftien mensen gewond.

Een dag later vlogen in de buurt van Bazel, in Zwitserland, twee stuntvliegtuigjes tegen elkaar tijdens een show. Een van de twee piloten kwam bij het ongeluk om het leven. De andere kon zichzelf redden met zijn parachute.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl