Frederick Forsyth
NOS Nieuws

Frederick Forsyth deed vrijwillige klussen voor MI6

De Britse spionageauteur Frederick Forsyth heeft meer dan twintig jaar voor de Britse inlichtingendienst MI6 gewerkt. Dat vertelde hij aan de Britse nieuwszender Sky News bij het verschijnen van zijn memoires: My Life.

Forsyth werd eind jaren 60 gerekruteerd in Nigeria, toen hij als journalist verslag deed van de Biafra-oorlog. Een inlichtingenofficier vroeg hem of hij MI6 op de hoogte wilde houden van wat hij zag en hoorde. De Britse regering, die het bewind in Lagos steunde, ontkende dat er veel kinderen omkwamen. Forsyth vertelde MI6 dat "kinderen omkwamen als vliegen".

Probleempje

Forsyth werd daarna geregeld gevraagd om eens te komen lunchen. "Freddy, wij hebben een probleempje", zei zijn MI6-contact dan. Die vroeg hem dan bijvoorbeeld of hij in het communistische Oost-Duitsland iets kon ophalen.

Ook reisde hij voor MI6 naar Rhodesië, het huidige Zimbabwe, en Zuid-Afrika. Beide landen waren Britse koloniën geweest en in beide landen probeerde MI6 op de hoogte te blijven over de strijd tussen zwarte bevrijdingsbewegingen en de blanke minderheidsregeringen.

Vrijwilligers

Volgens Forsyth maakte MI6 tijdens de Koude Oorlog volop gebruik van vrijwilligers. Zakenmensen werd gevraagd documenten mee naar huis te nemen, die tijdens een zakenreis naar het buitenland onder hun hoteldeur werden geschoven. "De meesten zeiden: ja, oké", zegt Forsyth.

Hij kreeg voor zijn werk niets betaald, maar het leverde hem wel inspiratie op voor zijn realistische spionageromans. Forsyth publiceerde pas als MI6 hem verzekerd had, dat hij geen gevoelige informatie prijsgaf.

Forsyth verkocht meer dan 70 miljoen boeken, waaronder The Day of the Jackal (1971, over een aanslag op de Franse president de Gaulle), The Odessa File (1972, over een naoorlogs netwerk van SS'ers) en The Dogs of War (1974, over een coup in Afrika door huurlingen). Ze zijn alle drie verfilmd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl