NOS Sport

Schippers: ik kan niet méér bewijzen dan ik al doe

Schippers: ik kan niet méér bewijzen dan ik al doe

In Nederland was ze al een sportheld. De rest van de wereld kent haar nu ook: Dafne Schippers, wereldkampioene op de 200 meter en winnares van zilver op de 100 meter.

Over het mooiste moment van de WK atletiek hoeft de 23-jarige Utrechtse niet lang na te denken. "De laatste paar meter op de 200 meter. Toen ik wist dat ik had gewonnen."

Lange tijd, zo´n achttien seconden, zag het daar niet naar uit. Schippers liep op achterstand, maar wist vlak voor de eindstreep de Jamaicaanse Elaine Thompson te passeren en in een supertijd van 21,63 te finishen. "Er was wel een klein paniekmomentje", geeft Schippers toe. "Maar uiteindelijk heb ik hem gewoon."

Vragen over doping

Als iemand uitzonderlijk presteert in de atletiek, valt tegenwoordig al snel het woord doping. Schippers heeft er, tot haar eigen verbazing, weinig vragen over gekregen tijdens het toernooi. Alleen een paar tijdens de persconferentie. Ze probeert de verdachtmakingen van zich af te schudden.

"Ik moet daar gewoon om lachen. Waar slaat het op? Dankjewel dat ik hier met mijn talent en met hard werken deze prestaties kan halen. Als je dan wordt gezien als een soort bedriegster, is dat niet echt heel fijn."

Langer nadenken

Toch zitten de vragen haar wel dwars. "Je denkt er er wel iets langer over na dan over de positieve dingen. Negatieve dingen blijven altijd hangen. Maar ik kan me er ook redelijk snel overheen zetten. Ik kan gewoon niet méér doen. Ik kan niet méér bewijzen dan ik al doe", stelt de wereldkampioene.

Na haar historische race in Peking is er volgend jaar een nieuwe kans om geschiedenis te schrijven op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Zeven jaar geleden kondigde een 16-jarige Dafne het al aan in een uitzending van TROS Zappsport: "24 augustus 2016 is mijn moment en ga ik voor goud op de Olympische Spelen. Dus houd mij maar in de gaten!"

Dromen

Toen droomde Schippers nog over goud op de zevenkamp. De finale van de 200 meter in Rio is een week eerder, op 17 augustus. Maar dat de wereld Schippers die dag in de gaten zal houden, lijkt wel zeker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl