NOS Sport

Kuijken wint 'wedstrijd in een wedstrijd'

Kuijken: twee wedstrijden in één

Na iets meer dan 200 meter kon ze haar strijdplan voor de finale van de 5.000 meter in de prullenbak gooien, maar uiteindelijk stond Susan Kuijken wel tevreden aan de finish. Met de achtste plaats was ze de beste loopster van buiten Afrika.

"Het was een wedstrijd in een wedstrijd die ik graag wilde winnen", zei de Nederlandse, die drie Ethiopische en vier Keniaanse vrouwen voor zich had. "Ik merkte al snel dat ik het alleen moest doen."

"Als je kijkt naar de tijden van de topvijf, is het jammer dat ik er in het begin niet bij zat", kijkt Kuijken terug op de finale, waarin ze al vroeg in de race de slag miste. "Ik heb geprobeerd nog terug te keren in de eerste groep, want dat tempo had ik wel kunnen lopen. Dat lukte niet en uiteindelijk ben ik blij dat ik die Japanse nog achter me kan houden en achtste word."

Minder wedstrijden

Kuijken was eerder al tiende op de 10.000 meter in Peking. In die wedstrijd was ze ook de beste Europese atlete. Met het oog op de Olympische Spelen in Rio gaat ze volgend jaar de zaken anders aanpakken. Minder wedstrijden lopen, risico's op blessures proberen uit te sluiten.

"Ik heb dit jaar toch weer wat blessures gehad. Volgend jaar doe ik het anders. Ik ga teren op mijn spaarcentjes om een perfecte voorbereiding op de Spelen te hebben."

10.000 meter centraal

Kuijken zal wel te zien zijn bij de EK in eigen land. "Dan loop ik één afstand", zegt ze over haar plannen. De 10.000 meter staat centraal. "Op die afstand heb ik toch de meeste kans om in de buurt van de medailles te komen. Op de 5.000 meter kan ik in de topacht komen, maar het tempo van 14.30 kan ik niet aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl