Ellen Hogerwerf en Olivia van Rooijen waren de snelsten in hun serie van de twee-zonder-stuurvrouw
NOS Sport

Vijf Oranje-boten direct door bij WK roeien

Op de eerste dag van de WK roeien in het Franse Aiguebelette hebben Ilse Paulis en Maaike Head zich in de lichte vrouwendubbeltwee gekwalificeerd voor de kwartfinales. Het koppel finishte in de vierde serie als tweede in 7.02,550, ruim drie seconden achter Zuid-Afrika. De eerste vier van de heat plaatsten zich voor de volgende ronde.

Met een plaats bij de beste elf boten stellen Paulis en Head een olympisch startbewijs veilig voor Nederland op dit nummer. Sportkoepel NOC*NSF houdt echter als olympische norm voor alle nationale roeiers een plek in de A-finale bij de WK aan, ofwel een klassering in de topzes.

Twee-zonder-stuurvrouw

Ellen Hogerwerf en Olivia van Rooijen waren de snelsten in hun serie van de twee-zonder-stuurvrouw en kwalificeerden zich daarmee zelfs al voor de halve finales.

De skiff leverde wisselend succes op. Lisa Scheenaard bereikte dankzij een derde plaats in haar serie de kwartfinales, maar in de (niet-olympische) lichte skiff werd Amber van Zomeren, die in haar heat als vierde over de streep voer, naar de herkansingen verwezen.

Succesvolle mannenkoppels

Bij de mannen roeiden twee Nederlandse koppels zich naar de kwartfinales. Zowel Roel Braas en Mitchel Steenman (twee-zonder-stuurman) als de broers Tycho en Vincent Muda (lichte dubbeltwee) kwamen de eerste schifting door dankzij een tweede plaats in hun race.

De vier-zonder-stuurman (Harold Langen, Peter van Schie, Vincent van der Want en Govert Viergever) miste rechtstreekse plaatsing voor de halve finales. Het kwartet had aan de tweede plek in hun heat, nipt achter het Australische team, niet genoeg tegen 5.52,570). Alleen de winnende boot mocht direct door. De Holland Vier wacht derhalve de herkansing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl