Belgische politieagent bij de Thalys op station Brussel-Zuid
NOS Nieuws

PvdA: inzet extra beveiligers in treinen helpt niet

De PvdA denkt niet dat de extra inzet van beveiligers in internationale treinen en op stations leidt tot een veiliger situatie. Gisteren zei VVD-minister Van der Steur dat naar aanleiding van de terreurpoging in de Thalys de beveiliging is aangescherpt, maar volgens coalitiepartner PvdA helpt dit niet tegen mogelijke aanslagen.

"Dit heeft geen zin, want terroristen hebben oneindig veel doelen", zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt in het NOS Journaal op NPO Radio 1. "Denk aan binnenlandse treinen, marktpleinen of schoolpleinen. Als een terrorist ziet dat de Thalys beveiligd wordt, dan pleegt hij zijn aanslag wel ergens anders. Dit is een symboolmaatregel."

Volgens Recourt is het verstandiger om in te zetten op preventie van aanslagen. "De man die een aanslag wilde plegen in de Thalys was bekend bij de Spaanse veiligheidsdienst, maar die informatie was niet gedeeld. Dit soort aanslagen voorkom je dan ook niet door overal beveiligers neer te zetten, maar door meer te investeren in inlichtingen en preventie."

Collegiaal

Van der Steur maakte de afspraken gisteren samen met zijn Europese collega's. "Hij doet dit in internationaal verband en dan is het altijd geven en nemen", zegt Recourt. "Dit is een collegiaal besluit, maar geen slim besluit."

De komende week debatteert de Kamer met Van der Steur over de kwestie. "Dan horen we hoe hij er zelf over denkt", zegt Recourt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl