De nummers 1, 2 en 3 op de 5.000 meter: Genzebe Dibaba, Almaz Ayana en Senbere Teferi
NOS Sport

Ethiopisch podium 5.000 meter, Kuijken achtste

Almaz Ayana heeft op superieure wijze de wereldtitel op de 5.000 meter veroverd. De Ethiopische atlete duldde op de slotdag niemand in haar buurt.

Drie ronden voor het einde loste ze haar laatste concurrente, landgenote Genzebe Dibaba. Met 14.26,83 verpulverde Ayana het kampioenschapsrecord.

Compleet Ethiopisch podium

Alle medailles gingen naar Ethiopië. Senbere Teferi liep in 14.44,07 naar het zilver en Dibaba, al wereldkampioene op de 1.500 meter, moest genoegen nemen met brons (14.44,14). Dibaba is het jongere zusje van wereldrecordhoudster Tirunesh Dibada. Ayana benaderde dat wereldrecord (14.11,15) dit seizoen tot drie seconden. Achter de Ethiopische vrouwen finishten vier atletes uit Kenia.

Ayana, Dibaba en de Keniaanse Mercy Cherono, twee jaar geleden goed voor zilver op de WK, trokken het hele veld al vroeg uit elkaar. Ayana besloot er vervolgens een snelle race van te maken. Dibaba, die over een goede eindsprint beschikt, moest zich drie ronden voor het einde gewonnen geven.

Ayana wint goud op 5.000 meter, Kuijken achtste

Kuijken beste van de rest

Kuijken leverde achter het Afrikaanse geweld een felle strijd om de beste van de rest te worden. De Nederlandse miste vroeg in de race de slag, maar bleek over mentale veerkracht. Op respectabele afstand van de podiumplaatsen stelde ze de achtste plaats veilig. Twee jaar geleden finishte ze in Moskou ook als achtste. Kuijken noteerde 15.08,00.

Kuijken was in Peking op de 10.000 meter tiende geworden. Volgend jaar bij de EK in Nederland loopt ze maar één afstand. Met het oog op de Olympische Spelen wil ze in de aanloop naar Rio geen enkel risico lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl