Giovanni van Bronckhorst en Phillip Cocu als ploeggenoten tijdens het WK 2006
NOS Voetbal

Van Bronckhorst en Cocu verwachten gelijkwaardige strijd

Bijna vijf jaar geleden moest de gifbeker tot de laatste druppel leeg. De uitslag ging de wereld over: 10-0. Die nederlaag in Eindhoven leek het definitieve demasqué van de topclub Feyenoord.

Maar de tijden zijn veranderd. Vorig jaar verloren de Rotterdammers, met de huidige coach Giovanni van Bronckhorst als assistent op de bank, ongelukkig met 4-3. Voor PSV was dat een belangrijk zetje op weg naar de landstitel. Voor Feyenoord was het vooral de bevestiging dat de club weer tot de top gerekend kan worden.

Voor PSV-coach Phillip Cocu bestaat er nu geen twijfel: "Vergeleken met vorig jaar is Feyenoord er zeker sterker op geworden. Het is zeker een ploeg die om de titel gaat strijden".

Van Bronckhorst en Cocu leren van elkaar

Groeien en punten

Zondag wordt in Eindhoven de eerste topper van dit eredivisieseizoen gespeeld. Na drie wedstrijden is Feyenoord samen met Ajax nog zonder puntenverlies. Dat geldt niet voor landskampioen PSV, dat nu al vier punten morste.

Opmerkelijk, aangezien PSV in het kampioensjaar slechts veertien punten liet liggen. Maar ook PSV heeft een jasje uitgedaan met het vertrek van Memphis Depay en Georginio Wijnaldum.

"We zullen moeten groeien", weet Cocu. "Nieuwe spelers moeten daarin mee. Maar je moet natuurlijk wel resultaten halen. Als dat achterblijft wordt de druk groter en dat moet je zien te voorkomen."

Gio leert vooral van Phillip

Niet alleen de ploegen, ook de coaches zitten nog aan het begin van hun leercurve. Cocu (44 jaar, 100 interlands) en Van Bronckhorst (40, 106 interlands) delen een fraai verleden bij Barcelona en Oranje. Als coach heeft Cocu nog een streepje voor.

De trainer van PSV kende een moeizame start, maar werd in zijn tweede jaar al kampioen. Van Bronckhorst begint pas. Zijn oordeel over de prestaties van zijn ploeg kent veel overeenkomsten met zijn collega. "Wij zijn een team dat nog groeit, maar ook moeilijk is om te verslaan."

"Op dit moment leer ik vooral van Phillip", erkent Van Bronckhorst met een brede glimlach. "Hij is een jonge trainer, maar heeft al heel veel meegemaakt. Voor mij is het natuurlijk ideaal om te praten over het vak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl