President Xi Jinping ondertekende de amnestieregeling
NOS Nieuws

China laat duizenden gevangenen vrij

In China komen duizenden gevangenen nog voor het eind van het jaar op vrije voeten. President Xi Jinping heeft zijn handtekening gezet onder een amnestieverklaring, die gisteren was aangenomen door de regerende Communistische Partij.

De amnestie hangt samen met de aankomende herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Volgende week is het zeventig jaar geleden dat het Japanse leger capituleerde, waarmee de oorlog voor China voorbij was.

Veteranen

Hoeveel gevangenen precies vrijkomen is niet bekend, maar volgens het Chinese staatspersbureau zijn het er zeker enkele duizenden. De amnestie geldt voor gedetineerden die niet als gevaar voor de maatschappij worden beschouwd, zoals oorlogsveteranen en gevangenen jonger dan 18 jaar of ouder dan 75 jaar die veroordeeld zijn tot een celstraf van minder dan drie jaar. De regeling gaat niet op voor recidivisten en gedetineerden die zijn veroordeeld voor moord, verkrachting, terroristische activiteiten of drugsdelicten.

Het is de achtste keer dat de regering amnestie verleent sinds de Communistische Partij in 1949 aan de macht kwam. Onder eerdere amnestieregelingen viel onder meer Puyi, de laatste Chinese keizer. Hij werd in 1950 veroordeeld voor collaboratie met de Japanse bezetters, maar kwam in 1959 vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl