NOS Nieuws

Maleisiërs weer de straat op tegen premier

'Maleisiërs durven nu op te staan tegen regering'

In Maleisië zijn voor de tweede achtereenvolgende dag duizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen premier Najib. Ze eisen zijn aftreden en willen nieuwe verkiezingen.

In de hoofdstad Kuala Lumpur brachten honderden demonstranten de nacht op straat door. Ze waren veelal gekleed in het geel, de kleur van protestbeweging Bersih. Bersih is het Maleisische woord voor schoon.

De premier ligt onder vuur sinds er vorige maand een corruptieschandaal aan het licht kwam. Najib zou 626 miljoen euro hebben weggesluisd uit een investeringsfonds. Later zei hij dat het geld een donatie was uit het Midden-Oosten.

Voormalige mentor

Gisteren waren tienduizenden demonstranten op de been. De voormalige machthebber van Maleisië, Mahathir Mohamad, sprak toen zijn steun uit voor de protestbeweging. De 90-jarige Mahathir is de voormalige mentor van Najib. Hij heeft zich ontwikkeld tot een van diens grootste tegenstanders.

Hoewel de demonstraties van dit weekend verboden zijn, heeft de politie nog niet ingegrepen. In 2011 en 2012 gebeurde dat wel. Demonstranten werden toen uit elkaar gejaagd met traangas en waterkanonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl