NOS Nieuws

Groot protest om vuilnis in Beiroet

In Beiroet zijn duizenden mensen de straat opgegaan uit protest tegen de regering. Ze geven de autoriteiten nog drie dagen de tijd om een oplossing te vinden voor de vuilniscrisis in het land, die volgens hen aantoont dat de regering incompetent en corrupt is.

De demonstranten schreeuwden leuzen als 'revolutie, revolutie' en probeerden de afzettingen voor een regeringsgebouw in brand te steken. De politie dreef de betogers uiteindelijk uit elkaar.

Het was een van de grootste Libanese demonstraties die niet door een politieke partij georganiseerd werd. Het protest werd geleid door activisten die zich hebben verenigd onder de naam 'You Stink'.

Stank

De groep riep de Libanezen op de straat op te gaan, omdat het de overheid al ruim een maand niet lukt om goede afspraken te maken over het wegwerken van afval. In de straten van de stad liggen grote hopen vuilnis, die door de warmte erg stinken.

  • AFP
    De demonstranten schreeuwden leuzen als 'revolutie, revolutie'
  • AFP
    Duizenden demonstranten waren op de been
  • AFP
    Het was een van de grootste demonstraties die niet door een politieke partij georganiseerd werde
  • EPA
    Agenten staan paraat
  • EPA
    Demonstranten proberen bij een regeringsgebouw te komen
  • EPA
    Demonstranten in het centrum van Beiroet
  • EPA
    Een afzetting voor een overheidsgebouw

De demonstranten eisen niet alleen dat het vuilnis wordt opgehaald, ze willen ook dat de minister van Milieu opstapt. Daarnaast vragen ze om nieuwe verkiezingen en een nieuwe president; Libanon zit al een jaar zonder.

Geweld

Vorig weekend liep een vergelijkbaar protest in Beiroet uit de hand. De betogers gooiden met stenen, flessen en benzinebommen naar de politie. Die zette waterkanonnen en traangas in. Tientallen mensen raakten gewond.

Premier Salam waarschuwde na de protesten dat Libanon op de rand van de afgrond staat en in chaos dreigt weg te zinken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl