Peter Sagan
NOS Wielrennen

Sagan loopt leeg na motorongeval

En weer was daar een incident met een voertuig van de organisatie. Peter Sagan, zaterdag zelf slachtoffer in de slotfase van de achtste etappe van de Vuelta, is het meer dan zat. De Slowaak roept op tot maatregelen. “De veiligheid van renners moet een absolute prioriteit zijn. Dit incident moet het begin zijn van een serie van noodzakelijke maatregelen in de manier waarop koersen worden georganiseerd.”

Op 1 augustus bepaalde een motor al het koersverloop in de finale van de Clásica San Sebastián door Greg Van Avermaet van achteren aan te rijden. En in april was er een incident in de Ronde van Vlaanderen, waarin koploper Jesse Sergent door een auto onderuit werd gereden.

En nu in de Vuelta. Sagan beschrijft wat er zaterdag gebeurde, op zo’n acht kilometer van de finish. “Ik zat in het wiel van een renner van Lotto Soudal. Ik bewoog naar links en op dat moment werd ik door een motor geraakt. Ik kon er niets aan doen. Ik hoorde hem niet eens.”

Sagan onderuit na manoeuvre door motor

Onacceptabel

"Ik vind het onacceptabel dat motoren met zo’n hoge snelheid door een groep willen rijden. Zij versnellen gewoon en proberen in elk gat te duiken dat ze zien. Maar daarbij houden ze geen rekening met onverwachte manoeuvres of mogelijke valpartijen van renners. Daarnaast gaan ze ook nog eens extreem snel. Het verschil in snelheid ten opzichte van renners is enorm.”

Sagan rept van roekeloos gedrag. “In mijn optiek nemen motorrijders de veiligheid van renners niet serieus. Gelukkig waren mijn verwondingen niet zo erg, maar wat was er gebeurd als hij over mij heen was gereden?”

Overigens kwam de groenetruidrager niet helemaal ongeschonden uit de strijd. Volgens de teamarts heeft hij last van schaafwonden aan de linkerzijde van zijn lichaam, van zijn heup naar zijn onderbeen, en heeft hij een kneuzing in zijn linker onderarm. Zondagochtendvroeg bepaalt het team of Sagan nog opstapt voor de negende etappe.

Boete

Van de schrik bekomen, hoorde Sagan later ook nog dat hij een boete van 300 francs had gekregen. “Voor beledigingen en bedreigingen. Ik zou het imago van het wielrennen hebben geschaad. Ik zal het betalen, uiteraard, maar ik vind het wel onterecht.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl