NOS Voetbal

Botaka van Excelsior naar Leeds United: 'gekkigheid'

Botaka vertrekt naar Leeds United: 'gekkigheid'

Jordan Botaka speelde vanavond zijn laatste wedstrijd voor Excelsior. De 22-jarige aanvaller vertrekt naar Leeds United, dat uitkomt op het tweede niveau in Engeland. Dat maakte de aanvaller zelf bekend na het met 3-0 gewonnen duel met De Graafschap. "Ze volgden me al een tijdje, maar de laatste dagen is het heel snel gegaan. Gekkigheid."

De drievoudig Congolees international vertrekt waarschijnlijk morgen naar Leeds om de transfer af te ronden. "Een van mijn dromen is om naar Engeland te gaan. Als je zoiets hoort, dan krijg je wel een grote glimlach op je gezicht."

"Ik heb altijd wel geweten dat Leeds United een grote club is, ook al zijn ze de laatste jaren afgezakt. Het doel is natuurlijk om de naam eer aan te doen en zo snel mogelijk te promoveren naar de Premier League."

Niet alles eruit gehaald bij Excelsior

Botaka werd geboren in Kinshasa en doorliep de jeugdopleiding van Club Brugge. Na een tussenstap bij het Portugese Belenenses kwam hij in de Jupiler League terecht bij Excelsior.

Na de promotie in 2014 baarde Botaka opzien in de eredivisie met onnavolgbare bewegingen en technische hoogstandjes, die lang niet altijd resultaat sorteerden. Heeft hij het gevoel dat hij alles uit zijn mogelijkheden heeft gehaald op Woudestein?

"Ik ben heel kritisch op mezelf. Het had veel beter gekund, vooral mijn rendement. Daar werk ik iedere dag aan."

Opvolger Kuwas geeft visitekaartje af

Na de wedstrijd werd Botaka gefeliciteerd door zijn medespelers. Een van hen was Brandley Kuwas, die Botaka na rust mocht aflossen en een sterke invalbeurt bekroonde met een doelpunt en een assist.

"Ik hoorde pas in de kleedkamer dat Jordan gaat vertrekken, dus ik was ook een beetje verbaasd", aldus de aanvaller die overgenomen werd van FC Volendam. "Natuurlijk is dit een grote kans voor mij om nog meer te spelen. Het is hartstikke mooi voor hem."

Het visitekaartje dat hij zaterdag afgaf tegen De Graafschap helpt ongetwijfeld om coach Fons Groenendijk te overtuigen. "Een visitekaartje. Zo kun je het wel noemen."

Kuwas heeft visitekaartje afgegeven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl