NOS Sport

'Als we het doen, dan doen we het mooi'

"De verandering heeft plaatsgevonden", jubelde bondscoach Max Caldas na de sensationele 6-1 zege van zijn ploeg in de finale van de Europees kampioenschappen in Londen. "In de afgelopen maanden merkte ik dat de spelers veeleisend werden richting mij en richting zichzelf. Dat was onze insteek: kritisch zijn en benoemen wat niet goed genoeg was voor het Nederlands elftal. Achterover zitten en klagen is er niet meer bij."

De laatste jaren struikelde Nederland op grote toernooien vaak over de laatste horde. Dat in Londen werd afgerekend met dat trauma, is een belangrijke stap. "Dit moeten ze een keer meemaken om te weten wat er voor nodig is om te winnen. Ze moesten het voelen."

Zakelijk én frivool

Onder Caldas liet Nederland zich in Londen van een andere, zakelijke kant zien. Frivoliteit was ingeruild voor defensieve zekerheid. "Dat is typisch de pers. Journalisten schrijven wat ze willen", aldus een getergde Caldas. "Die frivoliteit was er altijd al, alleen daar is nu structuur bij gekomen."

De beste illustratie kwam aan het einde van de wedstrijd toen Duitsland bij 6-0 de eretreffer liet aantekenen. "We hebben gevloekt bij die tegengoal. We speelden op de nul."

Van der Horst: 6-1 overwinning, bizar

'Als we het doen, dan doen we het mooi'

De bouwstenen van het nieuwe Oranje staan in de as, waar Sander de Wijn, Sander Baart en aanvoerder Robert van der Horst het hele toernooi een ijzersterke indruk maakten.

"We krijgen het hele toernooi een goal tegen, dus als we dat elke keer doen dan kan het wel eens mooi worden", was de nuchtere conclusie van aanvoerder Robert van der Horst.

Dat uitgerekend de finale zich ontwikkelde tot een spektakelstuk verbaasde Van der Horst niet. "Dan blijkt dat we Nederlanders zijn, hè. Als we het doen, dan doen we het mooi."

Hertzberger: geen moment loslaten, echt straatvechten

Emotionele Hertzberger

De mooiste treffer van de avond was de 3-0 van Jeroen Hertzberger. De ongrijpbare aanvaller plukte een hoge scoop uit de lucht, nam de bal mee op de stick en begon aan een sprint die eindigde met een hard diagonaal schot langs de Duitse doelman. Direct na de finale liet Hertzberger zijn emoties de vrije loop.

"Bizar", aldus de aanvaller van Rotterdam. "Het is donker, het regent, maar er staat wel gewoon 6-1 op het bord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl