NOS Nieuws

Oud-machthebber Maleisië valt premier Razak af

Protest Maleisië

De voormalige machthebber van Maleisië, Mahatmir Mohamad, heeft zijn steun uitgesproken voor de protestbeweging in het land die het aftreden eist van premier Najib Razak. Tot verrassing van velen was Mahatmir vandaag kort aanwezig bij een demonstratie in de hoofdstad Kuala Lumpur, waaraan tienduizenden mensen deelnamen.

Premier Najib is de spil in een corruptieschandaal dat in juli losbarstte. Hij zou een bedrag van ruim 600 miljoen dollar hebben weggesluisd uit een investeringsfonds. De premier doorstond de politieke storm die toen opstak. Hij zegt dat hij niets fout heeft gedaan en geen persoonlijk voordeel heeft gehad van de transactie. Politieke kenners in Maleisië betwijfelen of de tweedaagse manifestatie Najib tot aftreden zal brengen.

Van mentor tot tegenstander

De openbare stellingname van Najibs voormalige mentor Mahatmir kan de zaak voor de premier veranderen. De 90-jarige Mahatmir geniet groot respect in het land. Van beschermheer van Najib heeft hij zich ontwikkeld tot een van diens grootste tegenstanders.

De organiserende beweging Bersih zegt dat er op het hoogtepunt 200.000 mensen aan de demonstratie deelnamen. Bersih is het Maleisische woord voor schoon. Het grootste Maleisische persbureau en de politie houden het op 25.000 betogers. Morgen is de tweede dag van de manifestatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl