NOS Sport

De judoka's en het WK-debacle van Astana

De judoka's en het WK-debacle van Astana

Voor de WK in Astana werd er gesproken over drie, misschien wel vier of vijf medailles voor de achttien Nederlandse judoka's. Maar er is vanavond bij het inpakken van de koffers nog genoeg ruimte over: alleen Marhinde Verkerk veroverde een bronzen medaille. De judobond gaat het debacle van Astana evalueren.

"Het was een week waar we hoge verwachtingen van hadden", treurde directeur Henry Bonnes van de judobond na het zo dramatisch verlopen WK. "Zelf had ik aangegeven dat we voor drie medailles gingen. De sporters hadden er vertrouwen in dat het er zelfs vier of vijf konden worden. Als je dan na een week de balans opmaakt en je hebt één keer brons, dan is dat wel een schamele oogst."

Topjudoka's als Henk Grol, Dex Elmont en Kim Polling keren met lege handen terug naar Nederland. Ook bondscoach Maarten Arens toonde zich daar zeer teleurgesteld over. Hij geeft het toernooi het magere cijfer 4, en daarmee ga je niet over. "Het was een heel slechte week voor ons. We hebben gelukkig één medaille en we zijn trots op Marhinde, maar voor de rest moeten we het maar snel vergeten."

Bonnes: balans opmaken na schamele oogst

Kritische evaluatie

De Nederlandse judobond gaat het WK-debacle uitvoerig evalueren, kondigt Bonnes aan. "Wat gaan we hiervan leren op weg naar de Spelen in Rio? We zullen hier heel kritisch naar moeten kijken en er lering uit trekken. Als we dat op de goede manier doen, hebben we tenminste nog iets gewonnen."

Bondscoach Arens wil ook eerst evalueren voor hij ingaat op mogelijke oorzaken voor het WK-debacle. "Ik heb wel wat ideeën in mijn hoofd, maar die wil ik eerst met de sporters delen."

Bondscoach Arens geeft WK judo een 4

Werk aan de winkel

De bondscoach weet wel waar het in ieder geval niet aan heeft gelegen: "Er is niks misgegaan met het eten, we hebben geen slechte voorbereiding gehad of een slecht trainingskamp. Dat is het allemaal niet. De oorzaak ligt individueel bij iedereen verschillend."

"Dit komt wel aan", stelt Arens. "We hadden dit WK als ijkpunt gezet van hoe we ervoor staan. Nou, er is werk aan de winkel voor een aantal sporters."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl