Tannane is het middelpunt van vrolijke Heraclieden na de 6-1 zege bij Cambuur
NOS Voetbal

Groot zelfvertrouwen bij Heracles, Twente bibbert voor derby

Dat alleen het weer veranderlijker is dan de voetballerij bewijzen Heracles en FC Twente. Beide ploegen staan vanavond (20.45 uur) tegenover elkaar in de Twentse derby.

Vorig jaar rond deze tijd werd de beladen ontmoeting ook in Almelo gespeeld. Twente won afgetekend met 4-1. Heracles kende toen een bijzonder slechte seizoensstart met zeven nederlagen op rij. Maar anno 2015 zijn de rollen omgedraaid nadat FC Twente in een negatieve spiraal terecht is gekomen die nog altijd niet is omgebogen.

Beerput

In Enschede opende zich een financiële beerput waarvan de gevolgen nog jarenlang zullen doordreunen. In Almelo staat intussen een gloednieuw stadion en heeft de selectie een mentale metamorfose ondergaan. Het elftal van de zwartwitten is niet wezenlijk veranderd, maar bulkt in tegenstelling tot vorig seizoen van het zelfvertrouwen.

De verpersoonlijking van het 'nieuwe' Heracles is natuurlijk Oussama Tannane, die van verschoppeling is uitgegroeid tot publiekslieveling. De aanvaller maakte tegen NEC de eerste treffer in het nieuwe stadion uit een prachtige vrije trap en schoot er vorige week vier in bij Cambuur (1-6). De topscorer van de eredivisie hoeft de voet maar tegen de bal te zetten en het net bolt, zo lijkt het.

De belangrijkste transfer in Almelo vond plaats op de bank. Clubicoon Hendrie Krüzen keerde terug van Vitesse en fungeert als klankbord voor hoofdtrainer John Stegeman. Met Krüzen is ook het frivole, aanvallende voetbal terug bij Heracles, zoals dat ook gespeeld werd onder Peter Bosz. Ook toen was Krüzen de assistent-trainer.

Duisternis

In Enschede regeert de duisternis. Meer dan tien spelers werden (noodgedwongen) van de hand gedaan. En het einde lijkt nog niet in zicht. Bovendien is de relatie tussen de fans en trainer Alfred Schreuder voor altijd verstoord. Met één punt uit drie duels is de trainer nog meer aangeschoten wild geworden dan hij al was. De fanatiekste supporters uit Vak P hebben nu al acties aangekondigd als Twente niet in Almelo wint.

De spelers zijn de kritische houding van het publiek inmiddels spuugzat, zo liet Hakim Ziyech al diverse keren optekenen. Twente is geen schim meer van de ploeg die vijf jaar geleden kampioen werd, maar dat besef lijkt nog niet overal doorgedrongen. Kortom: de gezelligheid bij Twente is ver te zoeken.

Gewend

Trainer Alfred Schreuder zei vrijdag op de persconferentie over die actie dat hij er 'zo langzamerhand aan gewend raakt'. "In de zin dat het steeds terugkomt. Maar ik ben daar niet mee bezig. Het beïnvloedt mijn voorbereiding als trainer ook niet. Wij moeten zorgen dat we wedstrijden winnen. Dat we alles er aan doen, kansen creëren. Ik ben sterk genoeg."

Dertig kilometer verderop zat John Stegeman er veel vrolijker bij. "We moeten het goede gevoel uit de wedstrijd tegen Cambuur meenemen. Maar we snappen heel goed dat FC Twente een ander verhaal is dan de tegenstanders die we tot nu toe gehad hebben (Roda JC, NEC, Cambuur). Met alle respect voor die ploegen trouwens. Bij ons speelt een behoorlijk aantal spelers met een achtergrond bij FC Twente, die willen zich laten gelden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl