De veroordeelden van links naar rechts: Terry Peace, Brian Cannon en Cory Williamson
NOS Nieuws

Drietal veroordeeld voor complot tegen VS

Drie mannen in de Amerikaanse staat Georgia zijn veroordeeld voor een complot tegen de Amerikaanse overheid. Ze wilden aanslagen plegen op functionarissen die niet volgens de grondwet hadden gehandeld. Het drietal had het onder meer gemunt op het departement van Binnenlandse Veiligheid.

De mannen kwamen in beeld bij de autoriteiten toen ze iemand op een website vroegen of hij hen aan explosieven kon helpen. Die persoon was een informant van de FBI. Toen de informant de explosieven overdroeg aan de drie mannen, werden ze opgepakt.

Burgermilities

"Anti-overheidssentimenten zijn in deze zaak overgegaan in gevaarlijk extremisme", zei de openbaar aanklager. "Dat heeft er toe geleid dat de verdachten zich hebben bewapend en dat ze explosieven wilden kopen."

In veel Amerikaanse staten bestaan (vaak extreem-rechtse) gewapende burgermilities. Vaak zijn die milities sterk gekant tegen bemoeienis van de overheid.

"De aanvallen die ze hadden gepland, vormden een serieuze bedreiging voor overheidsfunctionarissen, maar ook voor burgers", aldus het OM. De mannen hebben alle drie bekend. Ze kregen celstraffen van twaalf jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl