Ban Ki-moon
NOS Nieuws

VN: collectieve respons op vluchtelingenprobleem

Er moet meer gedaan worden om te voorkomen dat vluchtelingen omkomen als ze onderweg zijn naar Europa. Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon laten weten in een verklaring.

Ban Ki-moon schrijft dat hij geschokt en intens verdrietig is door de berichten over vluchtelingen die overlijden in Europa en op de Middellandse Zee. "Honderden zijn de afgelopen dagen omgekomen op zee. Meer dan zeventig lichamen zijn ontdekt in een vrachtwagen in Oostenrijk. Het laat zien dat mensensmokkelaars meedogenloos zijn."

Medeleven tonen

De VN-chef roept regeringsleiders op om verantwoordelijkheid te nemen. "Ik vraag om een reactie van overheden. Ze moeten medeleven tonen en voldoen aan hun internationale verplichtingen."

Volgens Ban Ki-moon mogen landen vluchtelingen niet weigeren op grond van hun religie. Ook mogen mensen niet gedwongen worden terug te keren naar gevaarlijke gebieden. "Dat is niet alleen een kwestie van internationale wetgeving, maar ook van menselijkheid."

"Het is een menselijke tragedie die om een collectieve respons vraagt. Het is een solidariteitscrisis, niet een kwestie van aantallen." Volgens de VN komen er dagelijks 40.000 vluchtelingen bij.

Zelf ondertekend

De verklaring van de VN-secretaris-generaal is opvallend, omdat Ban Ki-moon het document zelf heeft ondertekend. Normaal gesproken komen verklaringen van een woordvoerder.

De VN organiseert in september een bijeenkomst over de vluchtelingenproblematiek. Wereldleiders komen dan samen op het VN-hoofdkwartier in New York voor de Algemene Vergadering van de VN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl