Ex-vicepresident Machar en president Kiir
NOS Nieuws

VN dreigt met sancties tegen Zuid-Sudan

De Verenigde Naties dreigen met sancties tegen Zuid-Sudan. Als de strijdende partijen in het land het nieuwe vredesplan niet snel uitvoeren, legt de organisatie een wapenembargo en andere strafmaatregelen op.

Afgelopen woensdag tekende president Salva Kiir het vredesverdrag. Hij deed dat onder druk van de VN-Veiligheidsraad, die toen ook al met sancties dreigde. Rebellenleider en oud-vicepresident Machar had tien dagen eerder zijn handtekening al gezet.

Het akkoord kwam na maanden onderhandelen tot stand. Er is onder meer afgesproken dat Kiir een deel van zijn macht afstaat aan de opstandelingen, dat de hoofdstad gedemilitariseerd wordt en dat er een waarnemingsmissie komt die wordt geleid door een buitenlander.

Zorgen

In een verklaring zegt de VN blij te zijn met het akkoord, maar zich wel zorgen te maken. De organisatie twijfelt aan de wil van beide partijen om het vredesplan daadwerkelijk uit te voeren.

In de burgeroorlog in Zuid-Sudan, die eind 2013 uitbrak, zijn duizenden mensen gedood. Meer dan 1,6 miljoen mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl