Een automobilist gebruikt een alcoholslot
NOS Nieuws

Alcoholslotrijder mag met aanhangwagen rijden

Automobilisten die een alcoholslot opgelegd hebben gekregen mogen vanaf 1 september weer met een aanhanger rijden. Dat kan alleen als iemand al een rijbewijs BE had op het moment dat hij het alcoholslotprogramma (ASP) kreeg opgelegd. Eerder was het mensen met een ASP verboden om met een aanhanger te rijden.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de regels met betrekking tot het ASP al vaker aangepast. Het alcoholslot, dat in december 2011 werd ingevoerd, werd ook opgelegd aan scooter- en brommerrijders. Wie op de brommer werd gepakt met te veel alcohol op kreeg een alcoholslot opgelegd, los van de vraag of iemand ook een auto had.

Voor deze groep betekende dat dat ze hoe dan ook vijf jaar hun rijbewijs kwijt waren, omdat het alcoholslot alleen in auto's wordt ingebouwd. Al binnen een jaar werd deze maatregel teruggedraaid. Ongeveer 400 brommerrijders kregen een alcoholslot opgelegd. Dat verviel dus, maar betrapte brommerrijders moeten nog wel een cursus over alcohol in het verkeer volgen.

Beroepschauffeurs

En vorig jaar mei besliste minister Schultz van Haegen dat ook beroepschauffeurs die voor het eerst met een slok op achter het stuur betrapt worden, voorlopig geen alcoholslot meer ingebouwd krijgen.

Vrachtwagen- en buschauffeurs die in hun truck betrapt werden, moesten een alcoholslot laten inbouwen in hun eigen personenauto. Daarnaast raakten zij hun groot rijbewijs voor twee jaar kwijt, ook als ze voor hun inkomen afhankelijk waren van dat rijbewijs. Dat vond de minister bij nader inzien een te zware straf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl