Varkensboeren wil minder regels voor dierenwelzijn en milieu om de kosten te verlagen.
NOS Nieuws

Varkensboeren gaan actievoeren

Varkensboeren gaan actievoeren omdat ze in financiële nood verkeren en geen compensatie krijgen van de regering.

Overleg met staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA) eerder deze week liep voor de boeren op niets uit.

De varkenshouders die zijn aangesloten bij Landbouworganisaties NVV en LTO beginnen volgende week donderdag met een actie voor het gebouw van de Tweede Kamer. Later volgen mogelijk meer publieksvriendelijke acties.

Handelsboycot

De varkensboeren zeggen onder meer last te hebben van de Russische handelsboycot. Daardoor kunnen ze geen vlees meer naar dat land exporteren. Daarnaast stellen de boeren dat de productiekosten in Nederland hoger zijn dan in andere Europese landen door allerlei extra regels bij de productie van varkensvlees. Dat heeft vooral te maken met milieu en dierenwelzijn.

Staatssecretaris Dijksma liet in het gesprek met de boeren afgelopen woensdag weten niet te willen tornen aan die regels. De staatssecretaris is wel bereid om te kijken naar de kosten van vlees- en exportkeuringen. Die vinden de boeren ook te hoog.

China

Verder wilde Dijksma ook helpen bij het zoeken naar nieuwe markten voor het Nederlandse varkensvlees. Zelf gaat ze binnenkort naar China.

Een werkgroep onder leiding van oud-minister Rosenthal onderzoekt samen met de sector mogelijkheden om de boeren een beter inkomen te geven. Dijksma wil het werk van die werkgroep versnellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl