Mohamed B. in de rechtbank
NOS Nieuws

Terreurverdachte Mohamed B. in vreemdelingenbewaring

Terreurverdachte Mohamed B. is overgeplaatst van de terrorismeafdeling naar de vreemdelingenbewaring. De 27-jarige Marokkaan zat elf maanden in voorarrest wegens het voorbereiden van een aanslag in Nederland.

De rechter gaf vandaag opdracht om hem meteen op vrije voeten te stellen. Dit betekent volgens zijn advocaat dat de kans op een lange gevangenisstraf klein is. Het Openbaar Ministerie eiste eerder deze week nog vier jaar celstraf. De rechtbank doet 8 september uitspraak.

Tijdens de rechtszaak bepleitte de raadsman dat B. geen moslimterrorist is maar een fantast. Hij zocht wel op internet naar manieren om een bom te maken, maar naar eigen zeggen deed hij dat om indruk te maken op vrouwen.

Illegaal

B. is in vreemdelingenbewaring gezet omdat hij illegaal in Nederland verbleef. Nu volgt een asielprocedure, die volgens zijn advocaat maanden kan duren.

De advocaat is bang dat B. wordt uitgezet naar Marokko en daar alsnog wordt vastgezet als terreurverdachte. Volgens zijn advocaat is het mogelijk dat B. dan wordt gemarteld.

Hippe bril

Mohamed B. verscheen deze week in westerse kleding in de rechtbank. Zijn baard was eraf en hij droeg een hippe bril. Hij betoogde dat hij rookte, drugs gebruikte en prostituees bezocht. Niet echt het uiterlijk en gedrag van een vrome moslim, constateerde de rechter.

Op een eerdere foto droeg B. nog een baard. En volgens het OM chatte hij over de jihad en werden teksten van hem gevonden waaruit zou blijken dat hij politiemensen of militairen tot doelwit wilde maken. Ook werd in zijn verblijfplaats een briefje gevonden waarin hij trouw zwoer aan de leider van terreurgroep Islamitische Staat.

Bewijs

Bewijs dat hij deel uitmaakte van een terreurnetwerk werd niet gevonden. Volgens zijn advocaat komt dat dus omdat B. een fantast is. Dat wordt bevestigd door een psychiater en een psycholoog die hem onderzochten. Die stelden vast dat B. de neiging heeft om op te gaan in een fantasiewereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl