NOS SportAangepast

Sintnicolaas elfde na eerste dag meerkamp

Sintnicolaas elfde na eerste dag meerkamp

Eelco Sintnicolaas staat na een prima eerste dag op de elfde plaats in het algemeen klassement bij de WK in Peking. Pieter Braun is terug te vinden op de zestiende plaats na vijf onderdelen op de tienkamp.

Sintnicolaas liep een uitstekende 400 meter en kwam dicht bij zijn persoonlijke record. Hij liep uiteindelijk 47,96 en finishte als derde. Braun had meer moeite met de 400 meter en finishte als laatste met een prima tijd van 48,24.

Prima start Sintnicolaas en Braun

Sintnicolaas begon het vierde onderdeel (hoogspringen) nog als vierde, maar leverde op dat onderdeel flink wat punten in. Hij bleef steken op 1,92 meter, 10 centimeter onder zijn persoonlijk record en viel daardoor uit de toptien. Braun deed het beter. Hij verbeterde zijn persoonlijk record (2,03 meter) en sprong over de 2,04 meter.

Eerder op de dag evenaarde Sintnicolaas zijn persoonlijk record op de 100 meter: 10,62. Bij het verspringen bleef hij met 7,50 meter vijftien centimeter van zijn beste sprong verwijderd. Met een afstand van 14,65 meter bij het kogelstoten benaderde hij zijn PR tot op twee centimeter.

Pijn

Alle drie de prestaties waren aanmerkelijk beter dan die tijdens zijn persoonlijk record op de tienkamp (10,77/7,27 meter/14,20 meter). Natuurlijk baalde Sintnicolaas van het hoogspringen. "Ik heb wat last van een enkel. Ik ben er een paar weken geleden bij het verspringen in Hilversum doorheen gezakt. De pijn is gebleven."

De nummer vijf van de laatste twee WK's blijft geloven in een medaille. "Ik heb mijn foutje gehad. Zaterdag maar eens kijken wat de rest doet. Ik zit boven mijn schema van mijn PR. Morgen sta ik waarschijnlijk frisser op."

Braun kwam met 11,11 op de sprint, 7,29 meter bij het verspringen en 13,90 met de kogel niet in de buurt van zijn PR's (10,97/7,53 meter/14,19 meter), maar haalde bij het hoogspringen veel punten terug.

Wereldkampioen aan de leiding

Olympisch en wereldkampioen Ashton Eaton is een klasse apart en gaat ruim aan de leiding in Peking. Hij won met overmacht de 400 meter met een voor de tienkamp ongekende tijd van 45,00.

In die serie van Eaton liep ook Pieter Braun. "Ik loop een prima tijd, heb maar één keer harder gelopen. En dan komt hij na 30 meter al voorbij. Hij is verschrikkelijk snel", zei de Nederlander, die zijn eerste dag omschreef als degelijk. "De eerste drie onderdelen waren het net niet, maar zo'n PR met 2,04 bij het hoogspringen is natuurlijk heel fijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl