Een kip op de boerderij wordt dood geprikt
NOS Nieuws

McNuggets-kippen mishandeld; McDonald's zegt contract op

McDonald's heeft de samenwerking opgezegd met een kippenboerderij in Tennessee, omdat de dieren daar ernstig worden mishandeld. De misstanden zijn aan het licht gekomen door een video van dierenactivisten.

Op de video, die werd getoond op een persconferentie van Mercy For Animals, is onder meer te zien dat de kippen met scherpe stokken worden gestoken, dat ze worden doodgeknuppeld en dat personeel de nek van kippen breekt door er op te gaan staan.

Dat heb je niet gezien.

Medewerker van de kippenboerderij tegen de undercover-activist

Zo'n 120.000 kippen zijn opgesloten in een donkere, overvolle stal. "Je werkt toch niet voor PETA?" (dierenrechtenorganisatie, red.), vraagt een medewerker van de boerderij voordat hij een kip doodknuppelt. "Dat heb je niet gezien", zegt een andere medewerker in de camera als hij een dode kip in een emmer gooit.

De undercover-activist is geschokt wanneer hij ziet dat een van de kippen in een emmer nog leeft. Het diertje knippert nog met de ogen en probeert zijn gehavende poten te bewegen. Andere kippen liggen halfdood op de grond.

Kippenboerderij in de VS mishandelt dieren, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren

McNuggets

De boerderij in Tennessee is een van de vele bedrijven die kippen leveren aan Tyson Foods, de leverancier van McDonald's McNuggets en mogelijk ook andere kipproducten van de fastfoodketen. Beide bedrijven zegden na het zien van de beelden het contract met de boerderij op.

Tyson Foods wees er wel op dat wat op deze boerderij gebeurt niet representatief is voor de duizenden andere kippenleveranciers. Opvallend is dat Tyson Foods het omstreden bedrijf vijf jaar op rij uitriep tot 'het best groeiende bedrijf'.

Pijnlijke dood

De activist van Mercy For Animals maakte gedurende drie weken beelden op de kippenboerderij. De voorzitter van de organisatie concludeert dat de dieren bijna dagelijks werden mishandeld tot ze een langzame, pijnlijke dood stierven.

Mercy For Animals zegt inmiddels tientallen kippenboerderijen stiekem te hebben bezocht. Volgens de organisatie komen medewerkers iedere keer terug met schokkende beelden.

De activisten willen dat McDonald's zich aan een aantal regels houdt om de omstandigheden voor de dieren te verbeteren. Zo moet er meer leefruimte voor de kippen komen en moeten fokprogramma's voor extra grote kippen stoppen omdat deze dieren gezondheidsproblemen krijgen. Mercy For Animals pleit ook voor camera's op de boerderijen zodat misstanden snel worden opgemerkt.

De eigenaar van de kippenboerderij wil vooralsnog niet reageren op de onthullingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl