Asielzoekers mogen zich eigenlijk alleen registreren in het land waar ze de EU binnenkomen. Staatssecretaris Dijkhoff ziet dat die afspraken in de praktijk niet haalbaar zijn en wil een beter registratiesysteem.
NOS Nieuws

Dijkhoff: systeem registratie asielzoekers werkt niet

VVD-staatssecretaris Dijkhoff van asielzaken vindt dat de bestaande Europese regels voor de registratie van asielzoekers aangepast moeten worden. Hij is het eens met PvdA-leider Samsom dat het huidige Dublin-akkoord niet werkt. In het Dublin-akkoord is afgesproken dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het land waar ze de EU binnenkomen.

"We zien in de praktijk dat dit niet werkt", zei Dijkhoff voor het begin van de ministerraad. "Ze komen aan in Griekenland en Italië en lopen dan meteen door naar andere Europese landen. Deze ongecontroleerde herverdeling is niet goed."

Systeem

Dijkhoff pleit voor een beter registratiesysteem van vluchtelingen, maar wil nog niet zeggen hoe dit systeem er precies uit moet zien. "Laten we daar gezamenlijk met de andere Europese landen over praten."

Dijkhoff gaat in tegen de opvatting van de VVD-fractie. Die wil dat de EU alle buitengrenzen sluit. De VVD-fractie wil alleen opvang in de regio. De VVD-staatssecretaris vindt dit ook belangrijk en het kabinet stelt daarom 58,5 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp aan Jemen, Syrië en Irak.

PvdA-leider Samsom kwam gisteren met een oproep om de registratie van asielzoekers anders te verdelen over de Europese landen. Volgens de PvdA leidt het Dublin-akkoord tot overbelasting van landen als Griekenland en Italië, waar veel asielzoekers aan land komen.

Het Dublin-akkoord is bedoeld om te voorkomen dat asielzoekers zich in meerdere Europese landen aanmelden. Dijkhoff benadrukt dat bij een ander registratiesysteem dit niet mag gebeuren.

De staatssecretaris deed vanmorgen ook een oproep aan Nederlandse gemeenten om meer asielzoekers op te vangen.

Dijkhoff: kijken naar registratie vluchtelingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl