NOS Nieuws

Belasting 3 miljoen spaarders omlaag

De belasting op vermogens tot 125.000 euro wordt verlaagd. Op hogere vermogens wordt de belasting juist verhoogd, melden bronnen in Den Haag. "Doel is om het eerlijker te maken, door aan te sluiten bij de werkelijke rendementen die mensen halen", licht staatssecretaris Wiebes toe.

Het was al bekend dat de vermogensrendementsheffing op de schop zou gaan. Maar nu is ook bekend welke cijfers daarbij horen.

Gunstig

De verandering zou voor ongeveer 3 miljoen belastingbetalers gunstig zijn en voor ongeveer 300.000 mensen ongunstig. Het omslagpunt ligt voor de alleenstaande op een bedrag van ongeveer 240.000 euro. Voor mensen die erop vooruit gaan scheelt het enkele euro's tot honderden euro's per jaar.

Wie minder dan 25.000 euro spaargeld heeft hoeft helemaal geen vermogensbelasting te betalen. Het vrijgestelde bedrag gaat omhoog van 21.000 per persoon naar 25.000 per persoon.

2,9 procent

Daarnaast verandert de rekenrente. Dat is het percentage dat spaarders worden geacht te verdienen met hun vermogen. Nu ligt dat al jaren vast op 4 procent. Daar klaagden spaarders over, omdat spaarrekeningen dat al jaren niet meer opleveren.

Die rente wordt nu variabel, gebaseerd op de gemiddelde rentestand van de afgelopen 5 jaar. Dit geldt voor het vermogen tot 125.000 euro.

Voorlopig gaat de kleine spaarder er dus op vooruit. De rekenrente wordt 2,9 procent. Als de rentes weer hoger worden kan dat percentage in de toekomst wel veranderen.

Verhoogd

Vanaf 125.000 gaat een hogere rekenrente gelden. Die wordt gebaseerd op zowel de gemiddelde spaarrente als op de gemiddelde opbrengsten op de beurs. Voor vermogens tussen de 125.000 en 1.025.000 wordt het percentage 4,7. Daarboven is het 5,5 procent, omdat het kabinet ervan uitgaat dat mensen met meer vermogen meer kunnen beleggen.

Over het veronderstelde rendement wordt nog steeds 30 procent belasting geheven. Dat verandert niet. Het nieuwe systeem zou in 2017 in moeten gaan.

Kritiek

Kritiek is er ook op de maatregel. Hoogleraar en PwC fiscalist Stef van Weeghel, die in 2010 de commissie belastingherstel leidde noemt de plannen: "een stapeling van fictie op fictie". Hij heeft er bezwaar tegen dat er nog altijd niet wordt gekeken naar de daadwerkelijke winst die op vermogen behaald wordt.

De gemiddelde rente over de afgelopen vijf jaar is immers reëler dan de rente waar nu mee gerekend wordt, maar nog steeds fictief. De tweede fictie noemt hij het idee dat iedereen met een vermogen boven de 125 duizend euro winst uit beleggen haalt: "Dit betekent dat je in feite het vermogen afroomt".

Voor de schatkist zou de maatregel neutraal uit moeten pakken. Maar accountant Michael van Gijlswijk van BDO waarschuwt dat het voor sommige mensen aantrekkelijker zal worden om hun vermogen in een BV onder te brengen, waardoor er een risico bestaat dat de schatkist alsnog geld misloopt.

Het fictieve rendement waarmee de Belastingdienst gaat rekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl