Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs opende vorige week het nieuwe schooljaar
NOS Nieuws

Beurs van 3000 euro moet masters overhalen om leraar te worden

Studenten aan lerarenopleidingen die hierna nog een mastergraad willen halen, kunnen vanaf 1 september aanspraak maken op een nieuwe, eenmalige beurs van 3000 euro. Als ze die vervolgstudie binnen de gestelde termijn afronden, hoeven ze die tegemoetkoming niet terug te betalen.

De lerarenbeurs is bedoeld om in de nabije toekomst meer leraren met een mastergraad voor de klas te krijgen. Zowel studenten aan de pabo als aan hbo-lerarenopleidingen kunnen er gebruik van maken.

Een masteropleiding is bedoeld om de kennis van studenten te verdiepen en hun de mogelijkheid te bieden zich verder te specialiseren.

Universiteit

Ook universitaire studenten in vakken waaraan een gebrek is op middelbare scholen, hebben recht op de lerarenbeurs als ze de masteropleiding willen volgen.

Daarbij gaat het om talenstudies als Nederlands, Frans, Duits, Engels en de klassieke talen, en om exacte vakken. Studenten die een master volgen in wiskunde, natuurkunde en scheikunde kunnen aanspraak maken op een hogere beurs van 5000 euro.

Voorwaarde voor alle universitaire studenten is wel dat ze hun masteronderzoek doen op een school of een stage lopen in het onderwijs. Na afronding van de masteropleiding zijn ze overigens niet verplicht om in het onderwijs te gaan werken.

Ambitie

De nieuwe lerarenbeurs maakt deel uit van afspraken die Dekker eerder maakte met het onderwijsveld om de kwaliteit van onderwijs te verbeteren. De staatssecretaris wil dat in 2020 30 procent van de basisschoolonderwijzers een masteropleiding heeft gevolgd. In 2013 was dat nog 20 procent.

In het voortgezet onderwijs moet over vijf jaar 50 procent van de leraren een mastergraad hebben, tegen 33 procent in 2013. Op het vwo moet in de nabije toekomst 80 procent van de docenten een masteropleiding hebben gevolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl