NOS SportAangepast

Polling en Verkerk na verlies naar herkansingen

Kim Polling is in de kwartfinales van de WK judo uitgeschakeld. De Europees kampioene van de afgelopen drie jaar kan in de klasse tot 70 kilogram via de herkansingen nog maximaal brons halen.

Polling oogde de hele ochtend gespannen en kroop in haar eerste duels door het oog van de naald. Tegen de Kroatische Barbara Matic stond ze twaalf seconden voor tijd nog een straf achter, maar won ze na extra tijd met yuko.

Tegen Katarzyna Klys liet ze pas vijf seconden voor tijd een waza-ari noteren. De Poolse was bij de vorige WK nog te sterk voor Polling in de strijd om het brons. In de kwartfinales gingen de kansen op een wereldtitel voor de Nederlandse echter in rook op: ze verloor met waza-ari van de Spaanse Maria Bernabeu.

Polling domineert haar klasse al jaren, maar op de WK wil het niet vlotten. In 2013 werd ze derde en in 2014 vijfde.

Ook Verkerk redt het niet

In de klasse tot 78 kilogram viel voor Marhinde Verkerk eveneens het doek in de kwartfinales. De wereldkampioene van 2009 gaat door in de herkansingen.

Verkerk had in de eerste ronde een bye en won in de tweede ronde moeizaam van Laia Talarn, dankzij een straf wegens passiviteit voor de Spaanse.

De Europees kampioene won vervolgens overtuigend van Sarah Myriam Mazouz uit Gabon, maar was kansloos tegen de Française Audrey Tcheumeo, de wereldkampioene van 2011: yuko en waza-ari.

Steenhuis strandt

Voor Guusje Steenhuis waren de WK na de derde ronde voorbij. De winnares van EK-brons in de klasse tot 78 kilogram verloor van de Aziatisch kampioene, de Japanse Mami Umeki.

Steenhuis stond de hele partij onder druk tegen Umeki en verloor uiteindelijk met twee straffen tegen één: shido.

In de tweede ronde had Steenhuis met een yuko gewonnen van Albina Amangeldijeva uit Kazachstan. In de eerste ronde had ze een bye.

Van Dijke net niet

Sanne van Dijke strandde in de tweede ronde in de klasse tot 70 kilogram. De 20-jarige debutante verloor van de Française Gevrise Emane. Dat is geen schande: Emane is tweevoudig wereldkampioene en winnares van olympisch brons in Londen.

Het scheelde echter weinig. Na een vroege straf wegens passiviteit dwong Van Dijke een golden score af toen Emane 13 seconden voor tijd een straf kreeg omdat ze de partij te opzichtig probeerde uit te judoën. In de extra tijd was het spannend, leek de Française op enig moment een strafje te verdienen, maar won de favoriete alsnog.

In de eerste ronde had Van Dijke nog op overtuigende wijze op ippon gewonnen van Aizjan Kadyrbekova uit Kirgizië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl